NRK Meny
Normal

– Sitter kun igjen med et avansert legekontor

Stortingsrepresentant, Freddy de Ruiter (Ap), er oppgitt over det han omtaler som et retorisk krumspring fra prosjektgruppa som planlegger framtidas sykehus på Agder.

Freddy de Ruiter

Freddy De Ruiter (Ap) hevder den nye sykehusplanen kun har byttet tittelen på sykehusene i Arendal og Flekkefjord

Foto: Svein Sundsdal

Freddy de Ruiter hevder prosjektgruppa kun har byttet ut tittelen på sykehusene i Arendal og Flekkefjord.

– De kaller det nærsykehus i stedet for regionale helsesentre, men de vil fortsatt tømme sykehusene for innhold og funksjoner. Innholdet er tilnærmet det samme som i den første utviklingsplanen for Sørlandet Sykehus, sier de Ruiter.

I dag ble den reviderte utviklingsplanen for Sørlandet Sykehus 2030 lagt frem.

Den beste løsningen

Prosjektleder for ny utviklingsplanen for Sørlandet Sykehus 2030, Per W. Torgersen, sier alternativet med ett hovedsykehus i Kristiansand, og to nærsykehus, ett i Arendal og ett i Flekkefjord, er det beste alternativet.

– Dette vil sikre de aller fleste et godt helsetilbud, sier Torgersen.

Økt utrygghet

Freddy de Ruiter (Ap) mener Arendal og Flekkefjord sitter igjen med noe som ikke engang kan kalles sykehus, dersom prosjektgruppa får det som de vil.

– Dersom akuttfunksjonene begrenses, og fødeavdelingene legges ned, sitter vi kun igjen med et litt avansert legekontor, hevder de Ruiter.

De Ruiter, som sitter i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, sier dette vil føre til større avstander og økt utrygghet for befolkningen lengst vest, og lengst øst i Agder.

– Fortsatt tilbud til store pasientgrupper

Sammenlignet med hva som ble foreslått i forrige runde, så er det en reell endring i tilbudet som lokalsykehusene skal ha.

Det sier prosjektleder Per W. Torgersen.

Han sier at store pasientgrupper fortsatt vil få et behandlingstilbud lokalt på det prosjektgruppa kaller nærsykehusene i Arendal og i Flekkefjord.

– Pasientgrupper innenfor indremedisinske fag, kronikere, eldre og en rekke spesialgrupper vil fremdeles ha poliklinikk og et dagtilbud, sier Torgersen.