– Redder barn fra å drukne mens foreldrene sitter i boblebadet

Badelandene fortviler over å bli skjelt ut av foreldre som behandler badevaktene som om de skulle vært barnevakter.

Drammensbadet, mobil

Mange foreldre har også mer fokus på mobilen når de skulle vært sammen med barna, sier Peter Lizamore, fagleder i Aquarama Bad i Kristiansand.

Foto: Rubina Butt / NRK

– Våre badevakter har måttet hoppe ut etter barn som holder på å drukne. Samtidig sitter foreldrene i boblebadet eller badstua uten å følge med, sier Peter Lizamore, fagleder i Aquarama Bad i Kristiansand.

Nylig skrev NRK at badelandene opplever gode besøkstall i år, etter sommerens ustabile vær.

Men flere barnefamilier i bassenget skaper også farlige situasjoner når barna får boltre seg i bassengene uten tilstrekkelig tilsyn.

Blir skjelt ut av foreldrene

– Vi ser de som nettopp har begynt å gå, og små babyer i bleier som går rundt alene. Foreldrene tar ikke ansvar for situasjonen, sier Lizamore.

Peter Lizamore

Peter Lizamore, fagleder i Aquarama Bad i Kristiansand.

Foto: Hanne Slyngstad-Hægeland / Aquarama

Stadig må badevaktene oppsøke foreldre som slapper av i boblebadet, badstuen eller kafeen. Responsen er blandet når barna leveres mor eller far.

– Vi opplever også å bli skjelt ut av foreldre når vi ber dem passe på barna sine, sier Lizamore.

Hovedregelen er at barn under elleve år og som ikke er svømmedyktige må ha en voksen med seg i vannet. Det er det ikke mange foreldre som forstår, ifølge Lizamore.

Frykter drukningsulykker

Dermed oppstår det stadig konfrontasjoner ved bassengkanten.

– Det er en risiko de tar, og det er en av de største utfordringene våre, sier Lizamore, som oppfordrer foreldre til å ta mer ansvar for sine egne barn.

– Vi er tross alt badevakter - ikke barnevakter, sier han.

Unni Mesel

Styreleder hos Badelandene - interesseorganisasjonen for badelandene i Norge, og direktør i Aquarama, Unni Mesel.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK

Styreleder hos interesseorganisasjonen for badelandene i Norge, Unni Mesel, sier uoppmerksomme foreldre er et stort problem i badeanlegg landet over.

– Det er det absolutt. Det er en fortvilende situasjon for badevertene at foreldre ikke passer egne barn, og da kan det dessverre fort skje drukningsulykker.