– Ranet var brutalt

Politiet i Lillesand er sikre på at de har pågrepet riktig person etter ranet av Lillesand Sparebank og anser saken som oppklart.

Lillesands sparebank ran

Lillesand Sparebank ligger i sentrum av byen.

Foto: Kai Stokkeland / NRK

Etter en intens politijakt ble en mann tidlig i 20-årene torsdag kveld pågrepet i Lillesand sentrum for ranet av Lillesand Sparebank tidligere på ettermiddagen.

Bankranet i Lillesands var brutalt og gjerningsmannen oppførte seg meget truende, ifølge lensmann Kjetil Nygård.

– Ut fra det vi ser på videoene fra banken og ut fra det vi har fått forklart av vitner, så har dette vært et brutalt ran. Han har oppført seg meget truende og han hadde en kniv i hånden som han veivet og slo rundt seg med. De som var til stede opplevde dette som et svært skremmende ran, sier Nygård.

Les mer: Mann pågrepet etter bankran

– Har rett person

Mannen er ifølge politiet fra Lillesands-området. Han fikk med seg en del kontanter, men akkurat hvor mye har ikke politiet fått oversikt over ennå, og vil derfor ikke si noe om det.

– Vi er trygge på at vi har pågrepet rett person. Han er gjenkjent av personer som var i banken. Det er heller ingenting som tyder på at det var mer enn en gjerningsperson som deltok i ranet, sier Nygård.

Det ble etter pågripelsen tatt en utvidet blodprøve av mannen, for å se om han var ruspåvirket.

– Det vanskeligste vi opplever

Det var rundt tretten ansatte på jobb og fem kunder i banken da den ble ranet. Fungerende banksjef, Morten Arentz-Grastvedt, sier det var en tøff opplevelse for de som var til stede.

– Bankran er noe av det vanskeligste vi opplever. Det er dramatisk både for oss som jobber i bank og for de kunden som måtte være til stede.

Det har blitt færre bankran de siste årene og Arentz-Grastvedt tror det mye skyldes at det ikke lenger er sedler lett tilgjengelig.

– Banker har i lang tid jobbet med sikkerhetsløsninger. Det viktigste er kanskje at kontantene ikke lenger er lett tilgjengelig, men er knyttet opp mot automater og egne beholdere.

– Jeg tror de kriminelle miljøene erfarer at det ikke er kontanter lett tilgjengelig lenger. Bruken av kontanter er også i nedgang ellers i samfunnet, man bruker kort eller andre tjenester i stedet, sier Arentz-Grastvedt.