NRK Meny
Normal

Ordførernes veijubel kan fort stilne

Ordførere jublet da Nye Veier i dag offentliggjorde prioriteringslista over prosjekter som skal bygges først. Men om et halvt år kan lista se annerledes ut.

Asfaltering av vei

Det statlige selskapet Nye Veier AS har presentert fem strekninger som i første fase vil bli prioritert utbygd i Norge de kommende årene.

Foto: Andersen, Aleksander / NTB scanpix

Det statlige selskapet Nye Veier AS har i dag presenterte fem strekninger som i første fase vil bli prioritert utbygd i Norge de kommende årene.

Ingrid Dahl Hovland

Administrerende direktør i Nye Veier AS, Ingrid Dahl Hovland.

Foto: NRK

– Endelig. Dette er en gledens dag, jublet Lindesnes-ordfører Janne Fardal Kristoffersen, da hun fikk vite at strekningen fra Kristiansand og Lindesnes vil komme aller først.

Foreløpig.

For dersom det er ting som hindrer bygging, kan lista se annerledes ut om et halvt år, bekrefter administrerende direktør i Nye Veier AS, Ingrid Dahl Hovland.

Evaluerer lista jevnlig

– Prioriteringslista vil evalueres én gang i halvåret. Hvis det er ting som hindrer mulig bygging, så vil prosjektene måtte rykke ned på listen, sier Hovland.

– Vil veistrekningene dere nå har prioritert, være de samme ved neste evaluering også?

– Ja, gitt at de klarer å holde fremdriften med hensyn på tid.

Janne Fardal Kristoffersen

Lindesnes-ordfører Janne Fardal Kristoffersen er ikke bekymret.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Og hvis ikke?

– Da er det vanskelig å holde på plassen i køen. Men slik det ser ut nå så ligger prosjektene relativt godt an til oppstart, slik som antydet.

– Det vil bli indre rokeringer over tid

Prosjektene vil bli evaluert med tanke på økonomi, sikkerhet, fremkommelighet, samt målet om en helhetlig bygging på lange strekninger.

– Når vi på sikt får hele porteføljen, så vil det jo være indre rokeringer. Dette ligger litt lenger ut i tid når vi har fått et mer oversiktlig bilde, sier Hovland.

Det bekymrer ikke Lindesnes-ordføreren.

– Vi forholder oss til lista slik den er nå. Vi er blant de høyest prioriterte i hele landet, og i tillegg er vi kommet langt i planarbeid. Vi skal sørge for at alt er på stell, så jeg ser ingen hindringer, sier Kristoffersen.

Landets sydligste ordfører var også landets gladeste da veiselskapets prioriteringer var klare:

Ny E39 mellom Kristiansand og Vigeland og ny E18 mellom Arendal og Tvedestrand er blant de fem første veistrekningene det statlige veiselskapet Nye veier skal prioritere å bygge. Arbeidet med å bygge firefelts vei mot Vigeland skal starte allerede i 2018
Laster kart, vennligst vent...