NRK Meny
Normal

– Personkonflikten rammer pasientene

En pågående personkonflikt ved Sørlandet sykehus forhindrer gode løsninger for pasientene viser en fersk tilsynsrapport.

Sørlandet sykehus Arendal

Sykehuset i Arendal har vært i hardt vær den siste tiden. Det mener fylkeslegen i Vest-Agder er bygget på feilaktig informasjon.

Foto: Anne Wirsching / NRK

Fylkeslegene i Aust- og Vest-Agder krever tiltak fra sykehusledelsen i en tilsynsrapport om Sørlandet sykehus. Den foreløpige rapporten som allerede er kjent viser at det trengs forbedringer ved fødeavdelingen i Arendal.

I det endelige tilsynet som ble kjent onsdag kommer det også frem at fylkeslegene er bekymret for en pågående personkonflikt ved sykehuset:

«Konflikten mellom enhetsleder, SSA og Barne- og ungdomsavdelingens ledelse kan forhindre gode forsvarlige løsninger for pasientene. Dette må avklares. Fokuset må være pasientene og et faglig forsvarlig tilbud til alle nyfødte på Agder. Det må SSHF sørge for

Går utover pasientene

Geir Stangeland

Fylkeslege i Vest-Agder Geir Stangeland mener personkonflikten ved Sørlandet sykehus ødelegger mye for pasientene.

Foto: Reidar Mosland / NRK

Fylkeslege i Vest-Agder Geir Stangeland mener konflikten er alvorlig.

– Vi går normalt aldri inn i personalsaker, men da denne konflikten gjør at prosesser ved sykehuset ikke går som normalt og går utover pasientene, må vi bemerke det, sier Stangeland.

Han sier at konflikten har pågått mellom to og tre år.

– Vi så konkret at avviksmeldinger ikke var skrevet eller fulgt opp. Det å få gjennomført organisatoriske tiltak var også vanskelig, sier Stangeland.

Fylkeslegen vil ikke si hvor mange ledere som er i konflikt med hverandre, men sier at det er flere personer innblandet.

Politisk konflikt

Stortingspolitikere fra Agder-fylkene har de siste dagene raslet med sablene på bakgrunn av funn gjort i tilsynsrapporten.

Spesielt avvikene ved fødeavdelingen i Arendal har skapt diskusjon etter at sykehusdirektør Jan-Roger Olsen sa følgende i pressemelding i etterkant av tilsynet.

Jan Roger Olsen

Sykehusdirektør Jan Roger Olsen.

Foto: Thomas Grønvold / NRK

– Dette er svært alvorlig. Vi må nå vurdere hvordan vi skal sikre at barn som er syke ved fødsel får en helsetjeneste i tråd med lovverket.

Fylkeslege Stangeland mener politikerne ikke har forstått saken.

– Dette har ingenting med å gjøre at Arendal har en dårlig fødeavdeling. Avdelingen er veldig god.

Stangeland er usikker på om flere av politikerne i det hele tatt har lest rapporten.

– Jeg mistenker at politikerne ikke har forstått hva dette tilsynet egentlig dreier seg om.