NRK Meny
Normal

Nå er det innbruddstid: – Tyvene tar med seg større verdier

If skadeforsikring og Agder-politiet ber folk være på vakt i forhold til boliginnbrudd i påskeferien.

Innbrudd

Gull og elektronikk er det som oftest forsvinner når innbruddstyvene slår til. Skal du reise bort i påskeferien, bør du sørge for å sikre boligen din best mulig.

Foto: GERARD BEZARD / PHOTOPQR/REPUBLIQUE DU CENTRE

If skadeforsikring opplever en stor økning i utbetalinger i forbindelse med påskeferien. Årsaken er at innbruddstyvene får med seg større verdier og gjør mer utgang i påsken enn ellers i året.

Emma Elisabeth Vennesland

Emma Elisabeth Vennesland i If ber boligeiere ta forholdsregler før de drar på påskeferie.

Foto: Liv Eva Welhaven Løchen/NRK

– Påsken er en innbruddstid. Tyvene får med seg større verdier på denne tida. Det gjør at erstatningsnivået er mye større nå enn ellers i året, sier assisterende informasjonsdirektør If Skadeforsikring, Emma Elisabeth Vennesland.

– Innbruddstyvene er skikkelig kresne

At folk er bortreist over lengre tid, i for eksempel påskeferien, gjør at innbruddstyvene tar seg bedre tid og på den måten også kan være mer kresne, sier Vennesland.

– De er skikkelig kresne og veldig bevisst på hva de vil ha. De har god tid og går å plukker ut hva de vil ha med seg ut av boligen.

Gull, sammen med elektronikk er det som oftest forsvinner når innbruddstyvene slår til. Skal du reise bort i påskeferien, bør du altså sørge for å sikre huset ditt best mulig.

– Lukk vinduene godt igjen, ha noen lys med tidsbryter og sett opp viderekobling på telefonen din. Mange ringer for å sjekke om folk er hjemme, sier Vennesland.

– Be naboen om å følge med

Arne Sundvoll (t.h)

KONTAKT NABOEN: Arne Sundvoll i politiet ber folk avtale med naboene før de drar på påskeferie.

I Agder politidistrikt ser de ingen klar økning i antall innbrudd i påskeferien, men sier det generelt er mye innbrudd på Sørlandet på denne tiden.

Arne Sundvoll er seksjonsleder for etterforskning ved felles kriminalenhet. Han mener ikke folk bør være bekymret, men råder likevel huseiere som har planer om å reise bort i påsken om å gjør en ekstra innsats for å sikre huset.

Enkelte burde også bli flinkere til å bruke naboen når de skal reise på ferie.

– Få naboen til å ta inn posten og andre ting slik at det ikke ser fraflytta ut. Naboer kan jo følge med hvis noe skulle skje. De er gode vitner for politiet, sier han.

– Viktig at folk varsler politiet

I fjor sommer opplevde politiet i Agder en innbruddsbølge på Sørlandet. I løpet av en måned var det hele 40 boliginnbrudd.

Sundvoll sier at politiet stadig vekk får meldinger om mistenkelig aktivitet i boligområder rundt i distriktet og at det derfor er viktig at folk er på vakt.

– Det er stadig meldinger og observasjoner av mistenkelige biler som er i ulike boligområder. Det er viktig at folk er oppmerksomme og varsler politiet i slike situasjoner.

Men dersom du har installert alarm, er du ifølge If godt sikret.

– Tyvene velger heller hus uten alarm. Det er fortsatt særdeles viktig å ha alarm.