NRK Meny
Normal

– Oppkjøp styrker Elkem Solar

I dag inngikk Bluestar Elkem en avtale om kjøp av aksjene i solcelleselskapet REC Solar. Det betyr at Elkem i fremtiden vil stå for hele produksjonen, helt fra silisium til ferdige solcellemoduler.

Elkem Solar Kristiansand

Elkem Solar i Kristiansand produserer silisium som er hovedbestanddelen i solcellemoduler.

Bluestar Elkem har inngått en avtale med REC Solar om å kjøpe samtlige aksjer i selskapet. Det skriver Dagens Næringsliv på nett.

– Det betyr at det materialet vi produserer, kan tas videre i egen verdikjede og bli til ferdige solcellemoduler, sier verksdirektør i Elkem Solar i Kristiansand, Geir Ausland.

Mens Elkem Solar har stått for produksjonen av silisium som er hovedbestanddelen i solcellemoduler, har REC Solar tatt dette produktet videre i produksjonen og fram til ferdige solcellemoduler som kan installeres i solcelleanlegg.

Oppkjøpet innebærer at Elkem Bluestar vil stå for hele produksjonen, fra silisium til ferdig produkt.

– Styrker Elkem Solar

Geir Ausland

Verksdirektør Geir Ausland ved Elkem Solar i Kristiansand, tror oppkjøpet vil styrke bedriften.

Foto: Jan Jørg Tomstad / NRK

Ausland mener at oppkjøpet er med på å styrke fabrikken i Kristiansand.

– En slik løsning vil gjøre Elkem Solar mer robust. Det gjør oss i stand til å være med på å konkurrere om å levere helt ferdige solcellemoduler.

Ausland roser ledelsen i Elkem Bluestar for grepet som nå er tatt.

– Elkem Bluestar viser her at de har strategiske ambisjoner om å vokse innenfor solarindustrien ved å bli en totalintegrert aktør.

Opptur i solcellemarkedet

Ifølge Ausland har solcellemarkedet vært gjennom en tøff periode, men nå ser alt mye lysere ut.

– Det som har skjedd i dette markedet de siste årene, er veldig spesielt. I løpet av få år, har solenergi blitt konkurransedyktig med hvilken som helst annen energikilde i verden.

LES OGSÅ: Midlertidig stans ved Elkem Solar

LES OGSÅ: 120 Elkem Solar-ansatte permitteres

Økt fokus på klima er årsaken til oppturen i solcelleindustrien.

– Solenergi er kanskje den mest spennende energikilden med tanke på klimautfordringene vi står overfor. Mange tror at et titalls prosent av verdens energi vil kunne dekkes av solceller i årene fremover.

– Det er bakgrunnen for at man velger å satse på dette, sier Ausland.

Fortsatt produksjon i Singapore

Ferdiggjøringen av solcellemodulene skal fortsatt foregå i Singapore.

– REC Solar har en ny og stor fabrikk i Singapore. Den er moderne og veldig konkurransedyktig innenfor det som vi holder på med. Det har vist seg at de produserer veldig god kvalitet.

Prisen på aksjene i REC Solar skal ligge på 4,3 milliarder kroner. Salget skal ifølge Dagens Næringsliv godkjennes av en ekstraordinær generalforsamling som skal avholdes senest 16. januar neste år.