– Gutta vet hva de gjør og de er flinke til å ta med den gamle historien vi har her på Hunsfos, sier Trygve Aas, en av de nye eierne av Hunsfos næringspark.
Etter å ha jobbet timesvis både dag og natt kunne endelig gutta bak Hunsfos Bryggeri tappe de første flaskene med eget øl onsdag kveld.
Stolthet på flaske
Hunsfos Fabrikker gikk konkurs i 2011. De mørke ølflaskene har bilder og historier på etikkene som vitner om Hunsfos papirfabrikk. Hunsfos Industrilag står for eksempel bak teksten på øltypen PM5 Porter:
«Hunsfos PM5 var Hunsfos Fabrikkers største papirmaskin. Den ble delvis finansiert av Marshall-hjelpen, og ble levert av Beloit Iron Work i USA.»
– Nå brygger vi en American Pale Ale. Vi kaller den PM4. Det skal inn hele fem kilo humle, sier Johnny Hodnemyr, en av ølguttene.
– Var det Nøgne Ø som banet vei for dere?
- Ja, de har banet vei for det meste av mikrobrygging i Norge. Nå er ikke øl bare øl lenger, det har fått plass i glasset, slik vinen har, sier han.
- Les også: Nøgne Ø-gründer avslutter i protest
- Les også: – Øltrender har en bakside
- Les også: Lokalt øl blir tatt godt imot
Kjærlighet, malt og mat
Det var i fjor at skummet virkelig begynte å bygge seg opp. De fikk leie utstyr ved et bryggeri i Aalborg og brygget 5000 liter med øl til Hunsfest. Da høsten kom, ropte publikum etter mer, og gutta måtte til Danmark og brygge mer.
– Er målet å kunne leve av dette?
– Nei, alle har jobber ved siden av, og det vil vi fortsette med, sier han.
Hodnemyr forteller at det er viktig for dem at historien til Hunsfos blir tatt vare på.
– Utstyret vi bruker skal stå i stil til hverandre og lokalet. Lokalene skal være flotte nok til å ha arrangementer her inne, som cruiseturister og smaksdager for bedrifter og andre større selskaper, forteller Hodnemyr.
Hunsfos-bryggerne vil fri til lokale matleverandører og lage helaftener for de som kommer og vil smake ølet.
– Bryggeriet blir en ny brikke i det nyoppstartede «Hunsfos-opplevelser». Dessuten smaker det himla godt, ler Aas.