– Ølet vil bevare Hunsfos sin historie

Det bobler godt på Hunsfos Bryggeri, når de første ølflaskene tappes. Næringslivet applauderer fremtidsplanene til ølentusiastene fra Vennesla.

Hunsfos bryggeri lager øl som er med på å bevare historien på Hunsfos.

– Gutta vet hva de gjør og de er flinke til å ta med den gamle historien vi har her på Hunsfos, sier Trygve Aas, en av de nye eierne av Hunsfos næringspark.

Etter å ha jobbet timesvis både dag og natt kunne endelig gutta bak Hunsfos Bryggeri tappe de første flaskene med eget øl onsdag kveld.

Terje Aas

Terje Aas fra Næringsparken og Rune Reinertsen fra bryggeriet.

Foto: Per Kåre Sandbakk / NRK

Stolthet på flaske

Hunsfos Fabrikker gikk konkurs i 2011. De mørke ølflaskene har bilder og historier på etikkene som vitner om Hunsfos papirfabrikk. Hunsfos Industrilag står for eksempel bak teksten på øltypen PM5 Porter:

«Hunsfos PM5 var Hunsfos Fabrikkers største papirmaskin. Den ble delvis finansiert av Marshall-hjelpen, og ble levert av Beloit Iron Work i USA.»

– Nå brygger vi en American Pale Ale. Vi kaller den PM4. Det skal inn hele fem kilo humle, sier Johnny Hodnemyr, en av ølguttene.

Hodnemyr

Johnny Hodnemyr er opptatt av at ølet ikke skal være for fancy.

Foto: Per Kåre Sandbakk / NRK

– Var det Nøgne Ø som banet vei for dere?

- Ja, de har banet vei for det meste av mikrobrygging i Norge. Nå er ikke øl bare øl lenger, det har fått plass i glasset, slik vinen har, sier han.

Øl

Øl med gul etikk er PM1 sitrongrass Lager, og øl med rød etikk er PM5 Porter.

Foto: Per Kåre Sandbakk / NRK

Kjærlighet, malt og mat

Det var i fjor at skummet virkelig begynte å bygge seg opp. De fikk leie utstyr ved et bryggeri i Aalborg og brygget 5000 liter med øl til Hunsfest. Da høsten kom, ropte publikum etter mer, og gutta måtte til Danmark og brygge mer.

– Ølet vårt skal smake godt, ikke så fancy at kun de tøffeste tør å smake.

Johnny Hodnemyr
Alfred Tambini Berntsen

Alfred Tambini Berntsen gjør alt manuelt.

Foto: Per Kåre Sandbakk / NRK

– Er målet å kunne leve av dette?

– Nei, alle har jobber ved siden av, og det vil vi fortsette med, sier han.

Hodnemyr forteller at det er viktig for dem at historien til Hunsfos blir tatt vare på.

– Utstyret vi bruker skal stå i stil til hverandre og lokalet. Lokalene skal være flotte nok til å ha arrangementer her inne, som cruiseturister og smaksdager for bedrifter og andre større selskaper, forteller Hodnemyr.

– Enn så lenge må vi tappe for hånd, men det endrer seg kanskje til sommeren.

Johnny Hodnemyr

Hunsfos-bryggerne vil fri til lokale matleverandører og lage helaftener for de som kommer og vil smake ølet.

– Bryggeriet blir en ny brikke i det nyoppstartede «Hunsfos-opplevelser». Dessuten smaker det himla godt, ler Aas.

Hunsfos Bryggeri

Det ble produsert papir på Hunsfos inntil fabrikken ble lagt ned i 2011.

Foto: Per Kåre Sandbakk / NRK