NRK Meny
Normal

– Nytteløst med imam-utdanning

Leder av kontrollutvalget i Kristiansand, Makvan Kasheikal, stiller seg sterkt kritisk til regjeringens forslag om offentlig støttet imam-utdanning.

Makvan Kasheikal, leder Demokratene Kristiansand

Makvan Kasheikal, leder for kontrollutvalget i Kristiansand, er selv fra Iran. Han tror ikke norske Imam-skoler vil føre til integrering.

Foto: Tom Nicolai Kolstad / NRK

Forslaget ble godt mottatt av Ap-politiker Abdullahi Alason og imam Akmal Ali i Muslimsk Union Agder. De uttalte til NRK at en imam-utdanning vil bli viktig for integrering.

– Det er viktig at norske imamer kjenner godt til norsk tankesett, tradisjoner, toleranse og ytringsfrihet. For å få dette til, må yrket profesjonaliseres, uttalte Alason.

Det er disse uttalelsene Kasheikal reagerer på. Selv er han vokst opp i et muslimsk samfunn i Iran, før han flyttet til Norge for 17 år siden. Han mener en imam-utdanning er nytteløs når det kommer til integrering.

– Ingenting med integrering å gjøre

Den nye avtalen om integrering ble lagt fram på Stortinget onsdag. Stortinget foreslår for Regjeringen å åpne opp for en norsk, offentlig støttet utdanning av imamer.

– Jeg ser ikke noen kobling mellom imamskoler og integrering. Det hjelper ikke å bli lært opp i norsk tankesett når det uansett er koranen som troner høyest.

– Det finnes grunnleggende ritualer i Islam som ikke er diskuterbare engang, for eksempel når det gjelder kvinnerettigheter, sier Kasheikal, som er leder for Demokratene i Kristiansand.

Kasheikal mener det ikke utgjør noen forskjell at imamene utdannes i Norge.

– For hvem skal lære opp disse imamene? Lærerne må jo hentes fra utlandet. Dessuten er pensumet det samme uavhengig av om det er arabisk eller norsk imamskole.

Ikke rett fokus

– Å starte imam-skoler vil ikke føre til et mer moderne islam, eller mer integrering. De klarer aldri å få en imam til å bli vestlig, når det uansett er koranen som råder til syvende og sist, sier Kasheikal.

Kasheikal har selv vokst opp som muslim i Iran, men anser seg ikke som muslim i dag.

– Jeg tror på mennesket.

Han sier man heller må ha et større fokus på å lære innvandrere å leve i et norsk samfunn.

– Vi trenger kursing i demokrati, og i vestlige verdier. De som kommer til landet må forstå at dette samfunnet er for alle, men du må følge felles lover som er beskyttet av menneskerettighetskonvensjoner.