– Smugling av halvfabrikat er en ny trend

Norsk narkotikapolitiforening mener smuglere har endret modus og i større grad importerer flytende stoffer for så å produsere ren narkotika i Norge.

Beslag flytende beslag

I bilen til litaueren fant tollerne flere flasker med amfetaminolje.

Foto: Tollvesenet
Beslag flytende amfetamin

Flaskene var gjemt i et konstruert rom ved bensintanken.

Foto: Tollvesenet

– Det er en ny trend at man innfører halvfabrikat av stoffer som man da kan produsere i Norge. Det gjelder også andre stoffer enn amfetamin. Det er noe både Tollvesenet og politiet må være veldig oppmerksomme på, sier generalsekretær i Norsk narkotikapolitiforening, Lars Holmen til NRK.

Fjerde største beslag

I februar gjorde Tollvesenet på Sørlandet et av norgeshistoriens største beslag av flytende amfetamin.

En 47 år gammel litauer er siktet for å ha innført cirka fem liter amfetaminolje. Beslaget ble gjort da mannen kom med danskebåten til Kristiansand.

Dette er også første gang Tollvesenet på Sørlandet gjør beslag av flytende amfetamin. Ifølge Kripos er beslaget det fjerde største i Norge når det gjelder amfetaminolje.

Hvor utbredt er amfetaminolje i Norge?

Lars Holmen i Norsk narkotikapolitiforening

Lars Holmen i Norsk narkotikapolitiforening sier smugling av flytende stoffer og halvfabrikat har blitt mer og mer utbredt.

Foto: Fredrik Lauritzen

– Det er vanskelig å si, men det kan tyde på at en del av dem som importerer amfetamin har endret modus og i større grad nå smugler halvfabrikat for så å produsere stoffet i Norge, sier Holmen.

Bekymringsfullt

Tollvesenet fattet mistanke til den 47 år gamle litaueren da han kom med ferja til Kristiansand. Tollerne tok inn bilen for kontroll. Narkotikahunden markerte da ved bensintanken.

Under gulvteppet på bilen tydet det på at det skjulte seg en luke. Tollerne oppdaget da et konstruert rom ved bensintanken. Der ble det funnet sju flasker. Fem av de sju literflaskene viste seg å inneholde svært konsentrert amfetaminolje.

Holmen i Norsk narkotikapolitiforening tror en av grunnene til at man ser mer og mer til denne formen for smugling, er at det er lettere å skjule.

– Det er nok en av grunnene, men det kan også være et økonomisk aspekt her.

En del av amfetaminoljen som smugles inn til landet er ment for å foredles til vanlig amfetamin, ifølge Holmen.

Det bekymrer ham.

– Uansett om det kommer inn som pulver eller som halvfabrikat, havner disse stoffene på gata, på gutte – og jenterommene rundt omkring og ikke minst på fester. Å få slike stoffer inn i kroppen er svært farlig.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Beslag flytende amfetamin

Beslaget på Sørlandet er ett av Norges største når det gjelder amfetaminolje.

Foto: Tollvesenet

Økende tendens

Geir Høiseth, underdirektør ved Toll – og avgiftsdirektoratet, sier beslaget fra Sørlandet er ett av de største i Norge.

Høiseth sier at flytende amfetamin er relativt nytt for Tollvesenet, men at de har gjort flere beslag de siste årene.

Også han tror dette blant annet skyldes at det er lettere å skjule.

– Fikk sjokk da han skjønte det var amfetamin

Frykter du at man vil se mer av flytende amfetamin på det norske markedet fremover?

– Amfetamin har vært på markedet lenge og vil nok alltid være der. Når det gjelder flytende amfetamin er dette blitt en ny måte å smugle og vi har sett en økende tendens til dette de siste årene, sier Høiseth.

Likevel er han ikke spesielt bekymret.

– Vi skal nok klare å få nok kunnskap til å avdekke disse flytende stoffene.

Høiseth forteller at amfetaminoljen hovedsaklig kommer fra Øst-Europa.

47-åringen som er siktet i saken har sittet varetektsfengslet siden 17. februar i år. Ifølge mannens forsvarer trodde han stoffet var GBL som brukes til å lage GHB.

– Min klient fikk sjokk da han ble konfrontert i avhøret med at det dreide seg om flytende amfetamin, sier mannens forsvarer Christine Hamborgstrøm til NRK.