Hopp til innhold

– Nettbrett i skolen kan gi «digital Alzheimers»

Språkprofessor Sylfest Lomheim mener det er en farlig trend med nettbrett i skolen. Han frykter at kvalitetsskolen står i fare.

Sylfest Lomheim

Språkprofessor ved Universitetet i Agder, Sylfest Lomheim håper at elvene holder fast ved håndskriften og ikke bytter ut pennen med nettbrett.

Foto: Sindre Hopland/NRK Sørlandet

– Jeg vil ikke si at nettbrett i skolen bør være forbudt. Spørsmålet er hvordan elevene bør bruke nettbrettene, sier Lomheim.

Ved Lindebøskauen skole i Kristiansand har alle elever og lærere blitt utstyrt med hvert sitt nettbrett. Dette skal gjøre elevene mer deltakende og aktive i klasserommet ifølge skolen.

Lomheim mener på sin side at man ikke må undervurdere eller utdatere penn og papir.

Digital Alzheimers

– Begrepet er ikke brukt så mye i Norge enda, men i utlandet snakker de om «digital Alzheimers», sier Lomheim.

Han omtaler forskning som viser at man får dårligere minne og hukommelse av å bruke teknologien til å huske ting i hverdagen.

– Digital demens vil for alvor forandre ditt og dine barns forhold til digitale medier, skriver hjerneforsker Manfred Spitzer i sin bok om temaet.

Lomheim støtter forskningen og mener vi må sette hjernen i sving selv.

– Det viser seg at det er en annen samhandling mellom hjernen og hånden, avhengig om man bruker tastatur eller penn, sier han.

Han legger til at han mener det er viktig at de unge lærer seg teknologien, men påpeker at nettbrett lett læres på egen hånd, og at skolen ikke trenger å ta på seg denne rollen.

Fornøyde elever

Elevene Philip Emanuel Jackson og Emma Ekberg ved Lindebøskauen skole i Kristiansand er storfornøyd med sine nye nettbrett.

Foto: Silje Solbakken / NRK

Kvalitetsskolen

– De unge er like smarte som før, der er ingenting forandret med årene. Men elevene har like mange skoletimer, og om nettbrettet skal overta for annen undervisning, så må noe annet falle bort. Det er dette jeg er bekymret for, sier Lomheim.

Han er redd for at den skolen vi har i dag, kan forsvinne med økt teknologifokus.

– Vi får ikke lenger en kvalitetsskole om nettbrettet erstatter håndskriften.

Storfornøyde elever

Nettbrettet elevene i Kristiansand har fått utdelt har få bruksbegrensninger. Så lenge det er nok plass på brettet til skoleoppgaver kan elevene bruke det til det de ønsker etter skoletid.

Øystein Knudsen

Rektor Øystein Knudsen deler ut nettbrett til hele skolen.

Foto: Silje Solbakken / NRK

– Det er gøyere enn å skrive, og man får undervisning på en litt annen måte, sier Emma Ekberg som nettopp fått sitt nye nettbrett.

Hun har blant annet brukt nettbrettet til å lage sin egen digitale bok.

Også henne klassekamerat Philip Emanuel Jackson synes brettet er spennende.

– Du har flere muligheter og flere verktøy å bruke, sier Jackson.

Lindebøskauken skole på Flekkerøya er nå første skole i Kristiansand med å gi nettbrett til alle elevene på skolen. 
Kristiansand kommune vil nå vurdere om dette er framtida.