NRK Meny
Normal

– Mer tabu å varsle om båtfyll

– Mitt inntrykk er at folk synes det er vanskeligere å si ifra hvis folk kjører med promille til sjøs enn på veien, sier Kari Randen i alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL.

Kari Randen

Kari Randen i alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL tror mange kvier seg for å varsle om båtfyll blant venner og familie for å unngå å ødelegge ferieidyllen.

Foto: AV-OG-TIL

Det går mot nok en sommer med mye promillekjøring til sjøs. Når august gjenstår har politibåtene i Agder allerede anmeldt 37 førere for kjøring i ruspåvirket tilstand.

I hele 2014 ble 47 båtførere i Agder politidistrikt anmeldt for kjøring i ruspåvirket tilstand. Det var det høyeste tallet i hele landet. Før sommeren 2015 varslet politiet at de igjen ville prioritere å ta promilleførere til sjøs.

– Veldig mange blir tatt i forbindelse med arrangementer på sjønære steder. Antall anmeldelser henger ofte i sammen med godt vær, sier leder av båttjenesten i Agder, Miriam Stausland.

Miriam Stausland i Agder politidistrikt

Det går mot nok en sommersesong med mye promillekjøring til sjøs. Leder av sjøtjenesten i Agder politidistrikt, Miriam Stausland, sier politiet retter innsatsen mot å ta promillekjørere.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Les også:

Mer tabu til sjøs

Daglig leder Kari Randen i kampanjeorganisasjon for alkovett AV-OG-TIL, sier hun har et klart inntrykk av at folk synes det er vanskelig å varsle dersom venner eller familiemedlemmer velger å kjøre med for høy promille til sjøs.

– Det skyldes nok at vi har et bilde av at båtlivet handler om ferie og kos. Da blir det litt mer komplisert og tabubelag å si ifra, men det betyr ikke at det er mindre viktig, sier Randen.

Hun synes statistikken fra Agder er nedslående, og tror promilletallene ville vært enda høyere dersom det hadde vært en bedre sommer.

– Tatt i betraktning at vi har hatt en utrolig dårlig sommer og dermed færre på sjøen, så er det utrolig skuffende at så mange fører båt med promille, sier Randen.

Politibåten ved Odderøya i Kristiansand

Politibåtene i Agder har vært i tjeneste siden juni. På under to måneder er 37 båtførere anmeldt for fyllekjøring.

Foto: Lars Eie / NRK

Mange anmeldelser tross dårlig vær

For nettopp godværet har glimret med sitt fravær i sommer. Eksempelvis har badevannet langs sørlandskysten vært det kaldeste på 18 år, viser målinger utført ved havforskningsinstituttet i Flødevigen.

Stausland regner med at det kan bli enda flere anmeldelser i sommer.

– Blant annet går Skalldyrfestivalen i Mandal av stabelen førstkommende helg. Det kan gjøre utslag på statistikken, sier Stausland.

I underkant av 300 båtførere ble tatt for promille over 0,8 til sjøs i fjor sommer. Av de 33 som i snitt omkommer i fritidsbåtulykker hvert år, er rundt hver femte alkoholpåvirket, viser tall fra Sjøfartsdirektoratet.

136 anmeldelser

Tallene fra båttjenesten viser at 1708 båtførere er kontrollert til nå i sommer. Kontrollene har resultert i 136 anmeldelser og 96 forelegg.

Det betyr at 14 prosent av båtførerne har fått en reaksjon.

27 vannscootereførere er anmeldt for ulovlig kjøring. Dette er en liten økning fra i fjor, ifølge Stausland.

Mange bruker vest

Før årets sommersesong var det stort fokus på vestpåbudet til sjøs. Ifølge Stausland gir politifolkene i båttjenesten tilbakemelding om at de aller fleste båtførere har fått med seg påbudet.

– Våre båtførere har gitt veldig klar tilbakemelding på at det er svært mange som bruker vest. Av de 1708 som er kontrollert, så er det kun 28 båtførere som er ilagt forelegg for manglende vest, sier Stausland.

Statistikken under viser resultater fra båttjenesten så langt i sommer:

Politibåtens oppdrag i sommer

Antall kontrollerte båtførere

1708

Antall anmeldelser

136

Forenklede forelegg

96

Feil med flytemidler

28

Manglende båtførerbevis

5

Førere under minstealder

24

Kjøring i ruspåvirket tilstand

37

For høy hastighet

56

Uaktsom ferdsel

1

Feil lanterneføring

17

Feilmerking på fiskeredskap

50

Båtulykker med personskade

1

Anmeldelser for vannscooterkjøring

27

Pågripelser til sjøs

4

Båtbranner

1

Stjålne båter

2

Hittede båter

4

Bistand søk/redning/berging

9

Mest båtfyll på Sørlandet