– Mer eller mindre umulig å åpne en iPhone 6

Politiet ber oftere om rettslig avgjørelser på at de kan tvinge folk til å åpne iPhone 6 med fingeravtrykk. Mobilen er svært utfordrende for politiet.

Politiet vil tvangsåpne iPhone 6

Det er så å si umulig og åpne iPhone 6 og 6 pluss mener medieutvikler i NRK, Henrik Lied.

Foto: Lars Eie / NRK

Journalist og medieutvikler i NRK Beta, Henrik Lied, mener at Apple har gjort iPhone 6 og oppover sikrere for forbrukerne, men vanskeligere tilgjengelig for politiet.

Politiet i Agder ber nå om en rettslig kjennelse fra Lister tingrett om at politiet kan tvinge en narkosiktet person til å åpne en iPhone 6 med fingeravtrykk.

Politiet mener det kan ligge informasjon om kjøp og salg av narkotika på denne mobiltelefonen. Men Apple har virkelig skrudd sikkerheten opp.

Umulig å åpne

Henrik Lied, journalist og medieutvikler i NRK

Henrik Lied i NRK mener det er så å si umulig å åpne en iPhone 6 for politiet i Norge. Men han er spent etter at FBI har brukt hackere for å åpen mobiltelefonen.

Foto: NRK

– Det er mer eller mindre umulig for politiet i Norge å åpne iPhone 6 eller 6 pluss uten kode, mener Henrik Lied.

Men han viser til at FBI i kjølvannet av San Berdardino-saken i USA ba Apple lage en bakvei inn i telefonen, noe de nektet å gjøre.

Dermed hyret etterforskningsbyrået inn hackere som greide å åpne telefonen til de siktede i saken i USA. Men det kostet millioner av kroner.

Narko

Politiet ber i vinnings- og narkotikasaker om få tilgang til siktedes mobiltelefoner.

En siktet kan si nei til å oppgi koden, men kan ved en rettslig kjennelse bli tvunget til å åpne iPhone 6 ved fingeravtrykk. Det skjedde i en narkosak som Hålogaland lagmannsrett behandlet.

– Kjennelsen fra Hålogaland lagmannsrett ble anket, men ble aldri realitetsbehandlet av Høyesterett, bekrefter advokat Håvard Utstøl Jakobsen overfor NRK.

Dermed står kjennelsen fra lagmannsretten igjen.

Må ha pinkode

Men Lied i NRK mener at det ikke er nok å få mobiltelefoneierens fingeravtrykket for å åpne iPhone 6 eller 6 pluss.

– Dersom mobilen er slått av, må man bruke pinkode først. Det nytter ikke bare med fingeravtrykk for å låse opp mobiltelefonen, sier Lied.

Apple med sikkerhet for forbrukerne

Men Lied mener politiet kan ta en snarvei for å få ut informasjon på telefonen.

– Dersom vedkommende bruker iCloud som backup for alt som ligger på mobiltelefonen, kan politiet be om å få det utlevert. Og de får ofte medhold, sier Lied.

Medieutvikleren i NRK tror ikke Apple har laget iPhone 6 med et ønske om å gjøre det vanskeligere for politiet.

– Det er et ønske om å gjøre mobilen tryggere for forbrukerne. Dersom produsenten lager mobilen slik at politiet kan komme seg inn i den via en bakvei, så kan den teknologien havne på avveie hos andre som ikke skal inn i din mobiltelefon. Da blir det et sikkerhetshull, forteller Lied.