Hopp til innhold

– Mer dramatiske endringer enn noen gang

Kuttene i Fædrelandsvennen viser at norske medier opplever mer dramatiske endringer enn noen gang, mener påtroppende Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås.

Fædrelandsvennen

Hver tredje ansatt i Fædrelandsvennen må gå fra jobben sin.

Foto: Terje Sellevold/NRK

Mandag ble det kjent at mellom 35 og 45 av de 120 ansatte i Fædrelandsvennen ikke får fortsette i jobbene sine. Grunnen er svikt i annonseinntektene for papiravisa.

– Jeg håper at Fædrelandsvennen greier å prioritere godt framover, og tar vare på den viktige samfunnsjournalistikken, sier Knut Olav Åmås, påtroppende direktør i organisasjonen Fritt Ord.

Knut Olav Åmås

Påtroppende direktør i Fritt Ord Knut Olav Åmås mener mediene er inne i en tid med dramatiske strukturendringer.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Åmås har også hatt flere redaktørjobber i Aftenposten, og han kommer fra jobben som statssekretær i Kulturdepartementet. Han ser kuttene i Fædrelandsvennen som et eksempel på raske endringer i mediebransjen.

– Vi er midt i en situasjon som nok vil vise seg framover å være mer dramatisk enn noen annen strukturendring som norske medier har opplevd noen gang.

Hva må norske mediebedrifter gjøre?

– Side om side med en innovativ og samfunnsrettet mediepolitikk trengs det rett og slett nye forretningsmodeller, og da er det å håpe at kvalitetsjournalistikk fortastt blir en kjerne i det. Det tror jeg mange ansvarlige mediehus vil ha aller fremst i hodet, sier Åmås til NRK.

For norske mediehus er ifølge Åmås ikke primært til for å tjene penger, men for å fylle en uunnværlig rolle i samfunnet. Han ber norske medieledere om å snu steinene nok en gang.

– Nok en gang må man se på måter der man prioriterer enda strammere.

Mer digitalt, men papir består

Fædrelandsvennen måtte kutte i utgifter også i 2012. Denne gangen er det svikt i inntektene fra annonser på papir som er grunnen til de økonomiske bekymringene i mediehuset med base i Kristiansand.

Åmås mener utviklingen mot mer digitalt innhold vil fortsette, men han er sikker på at aviser på papir fortsatt vil finnes.

– Vi ser jo en tendens til at også større aviser reduserer frekvensen på papir, det kan man være nostalgisk på og beklage, men det er en naturlig utvikling. Digital journalistikk byr på muligheter som papir ikke gir.

Mediehuset Fædrelandsvennen

Svikt i annonseinntektene på papir fører til kutt i Fædrelandsvennen. De ansatte ble informert i dag.

Foto: Kai Stokkeland/NRK

– Tøft

Åmås var selv en av redaktørene i Aftenposten da finanskrisen førte til omfattende kuttrunder i flere aviser for noen år siden. Beskjeden ledelsen i Fædrelandsvennen måtte gi sine ansatte i dag, er ikke noe hyggelig budskap å meddele, sier han.

– Det er tøft, fordi det angår enkeltmennsker og framtiden til produktene som man lager. En avis er mer enn et industriprodukt, det er en samfunnsinstitusjon som hundretusenvis har sterke følelser for.

null
Spiller nå
Feiret Eid med bønn og kake i Kristiansand 01:53
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 03 0,7 kr
Dyrest kl. 08 1,48 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 5,9 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,7 kr En vask
  • Varmeovn 1,4 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %