– Mange tenker grønnere

Det er ikke lenger bare pris som betyr noe for folk når de velger hvordan huset deres skal forsynes med energi. Passivhus og grønne løsninger er blitt status, sier konsernsjef Tom Nysted hos Agder Energi.

Tom Nystedt

Konsernsjef Tom Nysted i Agder Energi sier flere private husholdninger tar valg ut fra miljøperspektiv. Det er blitt trendy.

Foto: Anne Torhild Nilsen / NRK

Selv om det ikke vil lønne seg på hundre år, er interessen for passivhus og plusshus økende blant folk. Det samme er interessen for andre grønne løsninger, ifølge en undersøkelse Agder Energi gjorde i april.

Det er noe som gleder konsernsjef Tom Nysted, som sier han er levende opptatt av fornybar energi og klima.

Stas med plusshus

Det vil ta tid før det blir spesielt lønnsomt å bygge plusshus, men ifølge konsernsjefen er det likevel mange privatkunder som viser stor interesse for å bruke fornybar energi.

– Du vil kunne bo i vanlig hus og kjøpe strøm i hundre år, for å kunne forsvare plusshus. Men det er blitt status å si at man har plusshus og bruker ren energi. Vi ser at kundene ikke lenger bare tenker ønkonomi når de velger hvordan de skal bygge og bo, sier Nystedt.

Energihus i Larvik

ARKIVVIDEO:Plusshuset i Larvik går ikke bare i null energimessig, det produserer også nok energi til å lade elbilen.

Selv om energiselskapet har kuttet kraftig siden 2011 og trolig må kutte mer, har Nysted nå større tro på framtida for selskapet enn på lenge.

Han spår at kraftmarkedet vil endre seg kollosalt de kommende årene og at de 330 kraftselskapene som er i Norge nå vil bli til ti, der Agder Energi er Norges nest største.

Norges store batteri

Agder Energi har solgt seg ut av alle vindkraftprosjekter og skal nå fokusere på sin kjernevirksomhet: vannkraften.

Det siste store prosjektet er Skjerka i Åseral, der fem dammer rives og erstattes av to nye, større dammer.

– Vannkraften er kommet for å bli og halvparten av Europas vannmagasiner ligger i Norge, det betyr at vi har en fantastisk batterikapasitet. Det er noe vi kommer til å trenge, for vi trenger effekt når vi skal samspille med sol og vann, sier Nysted.

Sol, vind og plusshus som produserer mer energi enn de forbruker og ny teknologi kan komme til å snu energisektoren fullstendig på hodet. Men vannkraften vil alltid ha sin plass, mener Nysted.

– Vi kommer til å se mange former for ny energi framover i tillegg til vannkraft, men det er bare positivt i forhold til å få fossil kraft bort fra markedet. Vi kommer til å se passivhus som produserer strøm og vi kommer til å se vind- og solenergi. I 2014-50 er havvind en sikker vinner og økonomisk forsvarlig, sier Nysted.

Dam rives i Åseral av gravemaskin

Agder Energi river fem dammer og bygger to, større nye i Skjerka i Åseral.