NRK Meny
Normal

Mener mange syklister ikke er klare for veien

– Mange har ikke kunnskapen som skal til for å håndtere sykkelen rett og slett, sier styreleder i Kristiansands Cykleklubb.

Styreleder i KCK Nils Tore Ekra snakker om sikkerhet under sykling etter stygg ulykke der 2 syklister ble hardt skadet etter å ha syklet inn i en lastebil.

Styreleder i KCK, Nils Tore Ekra, sier alle har ansvar for å unngå ulykker i trafikken.

Det gikk galt da et turfølge av syklister syklet på landeveien ved Iveland i Aust-Agder søndag. To syklister frontkolliderte med en lastebil, og en av dem var livstruende skadet på vei til sykehuset.

Phillip Kaspersen i Kristiansands Cykleklubb sier ulykken er dypt tragisk.

Sjansen for liknende ulykker øker når syklister nå gjør seg klare for en ny sesong på veiene.

Kaspersen mener generelt at mange av dem ikke har det som trengs før de setter i gang.

En voksende trend

– Det er flere og flere som har begynt å sykle i voksen alder, og som ikke har den samme «feelingen». Ofte gir det farlige situasjoner. Det er nok mange som trenger å trene på hvordan man forholder seg på veien, sier han.

Kaspersen mener syklister må jobbe med egne holdninger.

– Jeg tror vi må jobbe med holdninger innad i sykkelmiljøet. Ofte gjelder det å komme seg fortest opp og frem. Fokuset bør i stedet være å komme sikrest frem. Jeg tror vi alle trenger å gå i oss selv når det gjelder dette.

Fillip Kaspersen

Phillip Kaspersen er leder for sykkelrittet Kristiansand-Hovden. Han mener syklister må jobbe med egne holdninger for å unngå ulykker.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Kaspersen leder sykkelrittet Kristiansand-Hovden, og kom nylig hjem fra en treningstur med over 100 syklister på Mallorca. Mange opplevde skader.

– Generelt bør vi vurdere å øve mer i ordnede former, kanskje på en lukket bane. Nye syklister bør drive felttrening før de begynner på landeveien, sier han.

– Mange har ikke kunnskapen som skal til

Styreleder i Kristiansands Cykleklubb, Nils Tore Ekra, er enig i at mange syklister ikke har tilfredsstillende erfaring.

– Mange har ikke den kunnskapen som skal til for å håndtere sykkelen rett og slett. Man mister balansen, og klarer ikke håndtere sykkelen i den situasjonen som oppstår.

Ekra understreker at syklister må være tålmodige med hverandre, for å unngå at det oppstår farlige situasjoner.

– Det er mange uerfarne syklister som sykler i felt. Vi opplever stadig konflikter, og ulykker skjer dessverre. Mange er litt rustne etter å ha sittet på spinningsykkel hele vinteren, så vi må nok ta det ekstra med ro nå på våren.

NETT-TV:

NRK snakket med Thor Hushovd om temaet i 2014:

Thor Hushovd sier at det er både syklister og bilister som skaper konflikter i trafikken.

Thor Hushovd sier at det er både syklister og bilister som skaper konflikter i trafikken.