Hopp til innhold

– Mange kjøper feil joggesko

Er du én av dem som bytter ut skiene med løping i disse dager? Da bør du rådføre deg med eksperter før du kjøper løpesko.

NRK har tatt skotest på Löplabbet for å se hvordan den fungerer. Vi har også snakket med kiropraktor ved Sentrumsklinikken i Kristiansand som kan fortelle om skader som kan oppstå i forbindelse med løping.

LØPESKOTEST: Her kan du se hvordan en skotest gjennomføres. På bildet ser du John Aslak Bø, ansatt hos Löplabbet i Kristiansand.

Christian Nordgård, kiropraktor ved Sentrumsklinikken i Kristiansand forteller at de ser en økning av løpeskader utover våren.

– Det kommer en del med belastningsskader, men det er vanskelig for oss å vite om det er på grunn av sko, feil teknikk eller om det er begge deler, sier han.

Kiropraktor ved Sentrumsklinikken i Kristiansand Christian Nordgård

Kiropraktor Christian Nordgård har selv fått skader som følge av feil skovalg. Nå handler han kun på steder hvor han kan få hjelp av folk med kunnskap.

Foto: Line Lindheim Tøresby

– Det kan også være en skade fra tidligere som kommer tilbake når man begynner å løpe, sier Nordgård.

Anatomien påvirker

– Jeg tror noen er så heldige at de lander riktig på foten lettere, slik at fordelingen av belastning går til flest mulig steder, og derfor opplever mindre skader, forklarer han.

– Andre har en litt uheldig anatomi i forhold til løping, som for eksempel buede ben, som gjør at de kan få større belastning i mindre områder, sier Nordgård.

Kiropraktoren forteller at riktige sko og god løpeteknikk er viktig for alle, spesielt for dem som i utgangspunktet har en litt uheldig anatomi.

Han understreker likevel at dette alene ikke er en garanti mot skader.

– Uansett hvor gode sko du har og uansett hvor god løpeteknikk du har, så kan du være så uheldig at du lett får belastningsskader, sier Nordgård.

joggesko

Riktige sko og god løpeteknikk er viktig for alle, spesielt for dem som i utgangspunktet har en litt uheldig anatomi.

Foto: Stig Morten Waage / NRK

Ikke tatt skotest

NRK møter jogger Randi Jøsendal Johansen i grusløypene i Baneheia i Kristiansand. Da hun valgte løpesko la hun vekt på farge og at skoen var god på foten.

Randi løper baneheia

Riktige sko og god løpeteknikk er viktig for alle, spesielt for dem som i utgangspunktet har en litt uheldig anatomi.

Foto: Line Lindheim Tøresby / NRK

– De har ikke så veldig mye demping, for det synes ikke jeg er så godt å løpe med. Så det var vel farge og at de var gode på da, sier Randi Jøsendal Johansen.

Har du testet hva slags sko du bør ha?

– Jeg har vært inne på tanken mange ganger, men jeg har aldri gjort det. Jeg burde sikkert gjort det, siden jeg har vondt i foten, sier Johansen.

Hun forklarer at hun er tverrplattfot.

Det er mange som ikke ber om hjelp. Disse kommer ofte tilbake for å bytte til noe vi kan anbefale dem.

Nils Fredrik Thoorud, skoselger

Har kunnskap

Sportsbutikkene anbefaler å bruke butikkens ekspertise ved kjøp av løpesko.

Flere butikker NRK har snakket med understreker at det viktigste er at skoen passer til den enkeltes fot og behov.

Derfor kan det bli feil hvis man velger etter farge, pris eller tips fra ukyndige.

På XXL i Kristiansand er det mange som kjøper sko uten å være sikre på hva de bør velge.

– Det er mange som ikke ber om hjelp. Disse kommer ofte tilbake for å bytte til noe vi kan anbefale dem, sier Nils Fredrik Thorud, ansatt i skoavdelingen på XXL i Kristiansand.

Mange sportsbutikker tilbyr tester for å finne riktige sko til kundene sine. NRK gikk til Löplabbet for å se hvordan en slik test fungerer.

Siste nytt fra NRK Sørlandet