– Mest erotisk, men forferdelig å få på

Setesdalsbunaden er kort og har blitt beskrevet som erotisk av en Lord på 1800-tallet, men det er litt av et slit å få den på.

Setesdalsbunaden er kort og har blitt beskrevet som erotisk av en Lord på 1800-tallet, men det er litt av et slit å få den på.

Birgit Lidtveit og NRKs programleder Siv Kristin Sællmann har fått på seg setesdalsbunaden.

– Det mest spesielle er vel at den er litt kort. Jeg vet ikke helt hvorfor. I alle disse årene har den alltid holdt seg kort, sier Birgit Lidtveit.

Setesdalsbunaden er fra gammelt av brukt i Bykle, Valle og Bygland, de tre øverste kommunene i Setesdal i Aust-Agder.

– Erotisk og sexy

Etter at en Lord reiste opp over i Setesdal på 1800-tallet, og fikk se alle de korte bunaden skal han ha blitt sjokkert og kalt bunaden erotisk. Etter dette skal mange ha hevdet at setesdalsbunaden er den mest sexy.

– Man skal jo ha minst mulig under, ler Birgit.

Setesdalsbunaden har ikke alltid vært brukt kun som en festdrakt. Den har også vært et fast arbeidsantrekk.

– Min bestemor gikk ofte med bunaden. Jeg kan huske det godt.

Setesdalsbunader

Familien Rysstad Skinnarland og NRKs Siv Kristin Sællmann i setesdalsbunader.

Foto: Geir Egeland / NRK

– Det er litt av et styr

NRK er i Bykle på nasjonaldagen og fikk være med familien Lidtvedt da bunadene skulle på tidlig 17. mai før feiringen startet. Selv om bunaden blir beskrevet som «sexy» er det ikke lite slit som skal til for å få den på.

– Det er litt av et styr og det tar lang tid. Spesielt når hele familien skal ha bunadene på. Det er så mange detaljer, sier pappa Olav samtidig som han hjelper sønnen Knut Hallvar med å få på seg bunaden.

NRK sender fra Bykle

NRKs Siv Kristin Sællmann er på plass i Bykle hele dagen og på NRK1 kan du – i tillegg til bunadspåkledning av setesdalsbunaden – også bli med på skirenn, oppleve skoletoget i Bykle og få med deg en dramatisering rundt en av bygdas eidsvollsmenn.

Intervju med Jon Rolf Næss om 17. mai forberedelser i Bykle.