– Man har ikke fått til noen ting

Politikerne i Aust må si klart nei til avtalen om ett Agder, mener tidligere ordfører i Arendal, Einar Halvorsen (H). Han mener det er å tro på eventyr at fylket får statlige arbeidsplasser.

Einar Halvorsen

Arendals forrige ordfører Einar Halvorsen mener avtalen om ett Agder er mye dårligere enn den både han selv og folket sa nei til i 2011.

Foto: Svein Sundsdal

Den avgåtte ordføreren og pensjonisten Einar Halvorsen klarer ikke sitte stille lenger. Han har også tidligere vært ihuga nei-mann, og sier han jobber i kulissene så godt han kan.

Nylig sa forhandlingsutvalget i de to fylkene ja til en avtale om ett fylke, og saken skal avgjøres av fylkestinget i desember.

– Man har ikke fått til noen ting, dette er en dårligere avtale enn den folk stemte imot i 2011, sier Einar Halvorsen.

Den gang sa 65 prosent av Aust-Agder nei til å slås sammen med vest.

Damman og Mørland

Fylkesordførerne Terje Damman (H) og Tellef Inge Mørland (Ap) med rapporten om sammenslåing av Agder-fylkene. Mørland stemte imot.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Forhandlingsutvalget fra Aust-Agder hadde en unik sjanse til denne gangen å stille krav. Denne sjansen har de misbrukt til de grader, og for meg er det helt uforståelig, sier Halvorsen.

Som å tro på eventyr

Halvorsen mener Kristiansand har «stukket av» med de eneste arbeidsplassene som er sikre; fylkesadministrasjonen med sine 323 stillinger.

Arendal og Aust-Agder skal ifølge avtalen få de statlige institusjonene; NAV, fylkesmannen, regionadministrasjonen og vegvesenet.

– Dette er så usikkert som det kan være, og det er lite trolig at det noen gang blir virkelighet.

Han mener problemet er at dette er noe politikerne seg imellom har fordelt, og som staten selv aldri har lovet.

– Det foreligger ingen lovnader. Staten lever sitt eget liv, og fylkeskommunen kan ikke bestemme dette.

Mener du politikerne i aust tror på eventyr hvis de sier ja til avtalen?

– Ja. Jeg har ikke brukt det uttrykket, men de burde i hvert fall fått frem en avtale med de statlige institusjonene før de går til skrittet og stemmer over avtalen i desember.

Havner opp med en «miniregion»

Halvorsen peker på at det fremdeles er uavklart når det gjeldet Telemark og det øvrige regionsamarbeid på Vestlandet og Østlandet.

Han mener «kjøttvekta» vil telle i Kristiansand, og frykter at både de fylkeskommunale- og de statlige arbeidsplassene legges til Vest-Agder.

– Å havne opp med en ”miniregion” på Agder vil svekke hele landsdelen.