NRK Meny
Normal

– Mamma hadde alltid plass til en ekstra

En søskenflokk på ni har rigget til et spesielt loppemarked. De skal selge dødsboet etter sin mor. Det gjør de for å hjelpe andre.

På Birkeland har det i flere dager blitt rigget til et spesielt loppemarked. En søskenflokk på ni skal selge dødsboet etter deres mor som døde i august. For pengene skal de starte en stiftelse for å hjelpe andre.

I august døde moren til Karen Therese Ravnevand og hennes åtte søsken. Søskenflokken vokste opp med en alenemamma med stor omsorg for andre. Det har de lært mye av.

– Selv om mamma hadde det stramt økonomisk, var det alltid plass til en ekstra, både til middag, på overnatting og på ferie. Hun så alltid menneskene rundt seg, sier Karen Therese.

Vil hjelpe andre

Søsknene fra Birkeland i Aust-Agder er i alderen 24 til 32 år. Nå vil de selge dødsboet etter moren slik at de kan hjelpe andre.

Sammen vil de opprette en stiftelse som skal hjelpe mennesker som sliter med å få endene til å møtes. Ideen fikk de da morens liv begynte å gå mot slutten.

– En uke før mamma døde, fortalte vi henne om ideen vår. Hun begynte å gråte og ba oss om å holde åpent hus i julen, sier Karen Therese.

Det har de tenkt å gjøre, men først må morens ting selges.

– Ting er bare ting

Lørdag blir det loppemarked på Birkeland.

Karen Therese Ravnevand

Karen Therese Ravnevand og de åtte søsknene vil bruke pengene til å hjelpe andre.

Foto: Morten Rosenvinge / NRK

Det er mye som skal selges, blant annet morens tupperware-samling. Når Karen Therese ser den, kommer minnene.

– Det er mange godt brukte boller. Mamma brukte dem når hun skulle lage vaffelrøre og bolledeiger. De har blitt brukt til øse ut tonnevis av spagetti.

Selv om tingene bærer på minner, har de liten verdi for søskenflokken.

– Vi diskuterte litt fram og tilbake i forhold til at det faktisk er mammas ting. Vi trenger ikke tingene for å ha minnene om mamma. For oss er ting bare ting.

Noe å se fram til

Flere har meldt seg til å være med å hjelpe til med loppemarkedet. Noen har også bidratt med flere «lopper».

Selv om den første julen uten moren kommer til å bli vanskelig, er det noe søskenflokken ser fram til.

– Ved å holde åpent hus for mennesker som ikke har råd til å feire eller som ønsker noen å feire sammen med, kan vi glede oss til den første julen uten mamma, sier Karen Therese.

Ni søsken holder loppemarked

Søsknene har blitt enige om å selge morens ting.

Foto: Morten Rosenvinge / NRK