– Må vise at dette koster penger!

Søgne kommune vil kutte støtten til private barnehager med 20 prosent. Torsdag protesterte både barn og foreldre i Søgne mot kommunen.

Video Barnehager protesterer mot forskjellsbehandling

Flere hundre barn var torsdag samlet foran og inne i rådhuset i Søgne.

Fjerner millionstøtte

Grethe Jaabæk

Barnehageeier Grethe Jaabæk.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Bakgrunnen er at Søgne kommune planlegger millionkutt til privateide barnehager i kommunen, noe som har vekt sterke reaksjoner blant både barnehageeiere og småbarnsforeldre.

– Det viktigste er å vise at det faktisk koster penger å drive en barnehage, og at vi ikke har mulighet til å drive uten å få denne støtten, sier Grethe Jaabæk, som selv eier en av de private barnehagene i kommunen, Vedderheia barnehage.

Paroler

Paroler som dette ble brukt under demonstrasjonen.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Utsatte barnehagesaken

Men de fremmøtte ble ikke bønnhørt i dag, etter at formannskapet i kommunen besluttet å utsette saksbehandlingen. Den tas trolig opp igjen tidligst i april.

Jaabæk håper likevel demonstrasjonen kan ha bidratt til å få politikerne på sin side i kampen for like pengetilskudd til private og kommunale barnehager.

Tror på endring

– Barn i private barnehager får 89.25 prosent av det de kommunale barnehagebarnene får, sier en fortvilt Jaabæk.

– Det ser ut til at politikerne har vilje til å rydde opp i dette, så jeg håper at vi har de på vår side og at de ser problemet. Det er klart at pengene må hentes et sted, så det er jo et dilemma for de også. Men jeg håper de ser at vi trenger det, sier barnehageeieren.

Barnehagedemonstrasjon

Også demonstranter trenger påfyll av energi.

Foto: Odd Rømteland / NRK

– Forkastelig

– Det som bekymrer meg når kommunen behandler barnehagene som den gjør, er at de ikke tenker på alle arbeidsgivere som er avhengig av at sine ansatte kan komme på jobb, og at ungene har det trygt mens de er på jobb, sier arbeidsgiver Bodil Langenes.

– Jeg synes det er helt forkastelig det de gjør, at de gir de private barnehagene mye mindre enn de kommunale, mener Langenes.

Får ingen garantier

Ordfører Solveig Kielland Larsen (AP) i Søgne

Ordfører Solveig Kielland Larsen (AP) i Søgne.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Politikerne i kommunen sier det overveldende oppmøtet av unger gjorde inntrykk, men tør ikke love noe med tanke på bevilgningene, som altså trolig tas opp igjen tidligst i neste måned.

– Jeg synes det er et fantastisk engasjement. Veldig bra at folk sier i fra om hva de mener, sier ordfører Solveig Kielland Larsen (AP) i Søgne.

– Så får vi se, men dette er en viktig sak for oss alle, sier ordføreren nøkternt.

– Saken synes jeg er litt komplisert, sier varamedlem Janne Karin Tallaksen (V) i formannskapet i Søgne, som torsdag besluttet å utsette barnehagesaken.

VIDEO: Kraftige reaksjoner på barnehage-kutt:

Video 05146f46-415a-436a-a44d-f3dd08f112a6.jpg

(Sørlandssendinga 11/02/11)