Normal

Håper på nye Iran-kontrakter

Når de internasjonale sanksjonene mot Iran oppheves, vil trolig Mandal Båtservice kunne gjenoppta driften, mener stortingsrepresentant fra Vest-Agder Åse Michalsen (Frp).

Sveiser

Båtkontraktene i Iran var selve ryggraden i Mandals-bedriften. For noen år siden var det 150 arbeidere ved Mandal båtservice, i dag er det kun daglig leder igjen.

Foto: Anne Wirsching / NRK

Da det i 2012 ble bestemt at handel med Iran var ulovlig, mistet Mandal Båtservice kontrakter for over 500 millioner kroner.

Åse Michaelsen (Frp)

Stortingsrepresentant fra Vest-Agder Åse Michalsen (Frp) har lenge jobbet for at Mandal Båtservice skal få handle med Iran.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Det som er viktig for oss er at Norge ikke venter på at ting kommer på bordet. Vi må være på hugget slik at vi er på plass i Iran når det igjen blir mulig å inngå kontrakter med landet, sier Michalsen.

Flere land på banen

Båtkontraktene i Iran var selve ryggraden i Mandals-bedriften. For noen år siden var det 150 arbeidere ved Mandal båtservice, i dag er det kun daglig leder igjen.

– Når sanksjonene blir opphevet, er det også andre land som er på jakt etter å kapre avtaler, så da må Norge være tidlig ute, sier stortingsrepresentanten.

Det var på sensommeren 2011 at Båtservice inngikk kontrakt med iranske myndigheter om levering av ti redningsbåtene til bruk langs den iranske kysten. Fra før har verftet bygget og levert fem slike båter til landet, i tillegg til andre båter.

Stoppet av storpolitikk

Administrerende direktør Bjørn W. Fjellhaugen i Båtservice Mandal er takknemlig for arbeidet Michalsen har lagt ned, men klarer ikke å være like optimistisk som stortingsrepresentanten er.

Administrerende direktør Bjørn W. Fjellhaugen i Båtservice Mandal.

Administrerende direktør Bjørn W. Fjellhaugen i Båtservice Mandal.

Foto: Odd Rømteland / NRK

– Som daglig leder ønsker jeg at bedriften er et hurtigtog, men når vi blir stoppet av storpolitikken, er det lite vi kan gjøre, sier Fjellhaugen.

Før Mandal Båtservice fikk avslaget fra UD om handle med Iran i 2012, har det også før dette vært kontroverser rundt båtkontraktene.

Ifølge Wikileaks-dokumenter fra 2006 og 2007 går det frem at amerikanske myndigheter ønsket å få salg av hurtiggående båter fra Mandal båtservice til Iran stoppet.