– Nå rammes idretten og det vil påvirke framtidas arrangementer

Dommerfullmektig i Kristiansand tingrett, Ingulf Nordahl, er redd at bombeeksplosjonene under Boston Maraton vil føre til endringer i sikkerheten rundt store idrettsarrangementer.

Boston Marathon og Ingulf Nordahl

Terrorangrepet i Boston fant sted på høytidsdagen Patriots' Day, hvor delstaten Massachusetts minnes de første slagene i den amerikanske uavhengighetskrigen i 1775. Ingulf Nordahl, som opprinnelig er fra Sortland, havnet midt i kaoset.

Foto: David L. Ryan/Privat / Ap

Nordahl, som er en av 30 nordmenn som løp maratonløpet, var like i nærheten av målområdet hvor bombene gikk av. Han hadde gått i mål bare en halv time tidligere og var på hotellet sitt like i nærheten.

– Når terror rammer et idrettsarrangement gjør det noe med en som person, det er ikke tvil om det. Når man ser bildene som florerer med blod over alt og folk som har mistet både armer og bein og uskyldige som har omkommet, så tenker man jo at man selv kunne vært en av dem, sier Nordahl.

Mange rammet

Eksplosjonene inntraff litt over fire timer etter start, akkurat da en stor mengde løpere fra hovedfeltet nærmet seg mållinja.

Gata var fylt med jublende fotografer, flagg og en overfylt tribune. Totalt var det over 23 000 påmeldte. I tillegg var gatene var fulle av mennesker, på det som er en offentlig fridag i delstatshovedstaden i Massachusetts.

– Dette er et av de største og eldste maratonene i verden. Det er mye venner og familier som er til stede for deltakerne. Jeg hadde heldigvis kommet meg unna målområdet, men sentrum er jo lite og vi bor bare noen få hundre meter fra stedet der det har skjedd, så man gjør seg sine tanker. Og tankene går til de som er rammet og deres nære pårørende, sier Nordahl.

Har alltid følt seg trygg

Han ble varslet om bombene av folk hjemme i Norge. Han gikk da ut i byen for å se med egne øyne hva som hadde skjedd.

– Jeg gikk ut og så at det var fullt kaos i byen og at den var omgjort til ei krigssone med pansrede kjøretøy, politi og ambulanser. Det er en uhyggelig stemning i byen. Det gikk fra glede og jubelbrus fra alle som hadde fullført, til å bli en tragedie som rammet en idrett de fleste hadde trodd var en trygg arena.

Nordahl sier at han med en gang tenkte at dette kunne være terror, og han er nå redd for hvordan idretten vil rammes.

– Jeg har deltatt på en del store arrangementer. Jeg har gått tre andre av de store maratonene, Vasaloppet og Marcialonga. Dette er store massemønstringer der man alltid har følt at det er trygge arrangementer, og så rammes idretten på denne måten ...

Vil ikke la frykten ta overhånd

Dommerfullmektigen tror fortsatt at han vil delta på arrangementer som store maratonløp, til tross for opplevelsene i Boston.

– Jeg tror uansett det er viktig at man ikke lar frykten ta overhånd. Man vet aldri hvor terroristene slår til. Man vet jo at man er et terrorutsatt sted når man drar til USA, men de fleste hadde det ikke i tankene at de kunne slå til mot et idrettsarrangement.

– Men, nå viser det seg jo at selv idrettsarrangement er egnet mål for terrorister, så det blir spennende å se hvordan dette vil påvirke idrettsarrangementer i tida framover. Politiet hadde en god sikkerhet, men det går aldri an å sikre seg mot folk som ønsker å begå slike handlinger.