NRK Meny
Normal

– Må fortsatt kikke meg over skulderen

Iyad Zidan (19) er fortsatt preget av hendelsen utenfor Amfi kjøpesenter 4. mars i år, da han helt uten forvarsel ble angrepet med kniv.

Iyad Zian

Syriske Iyad Zidan ble angrepet utenfor Amfi kjøpesenter i Mandal.

Foto: Odd Rømteland/NRK

Det sa han under rettssaken som startet i Kristiansand tingrett tirsdag.

– Hvis jeg hører at noen kommer bak meg, må jeg kikke meg over skulderen for å forsikre meg om at det ikke er noen som er ute etter å ta meg, sa Zidan under sin forklaring i retten.

Helt uten forvarsel ble han angrepet av en 44 år gammel mann i Mandal sentrum. Zidan var på vei ut av Amfi kjøpesenter da han plutselig fikk et hardt slag i ryggen.

Visste ikke at slag var knivstikk

Først da Zidan skulle gi sin forklaring til politiet samme dag som hendelsen, ble han klar over at slaget han kjente i ryggen kom fra et knivstikk.

Da politiet undersøkte sekken hans, ble det oppdaget et hull som gikk gjennom fire lag i sekken. PC-en som lå i det bakerste rommet, hadde fått et tydelig merke etter noe skarpt.

Siden kniven stoppet i PC-en, kom 19-åringen uskadet fra hendelsen.

Nå er en 45 år gammel mann tiltalt for drapsforsøk i psykotisk tilstand. Da politiet fant ut at han hadde stukket en kniv i ryggsekken til 19-åringen, ble anmeldelsen endret fra å gjelde trusler til å dreie seg om drapsforsøk.

Under rettssaken fortalte også 19-åringen hva som skjedde like etter han kjente slaget i ryggen, blant annet at han fikk se 45-åringen komme mot seg med kniv i den ene hånden.

Knivstikking i Mandal

Episoden skjedde utenfor Amfi-senteret i Mandal.

Foto: Øyvind Adrian Skogmo/Lindesnes

– Var veldig redd

Under straffesaken erklærte den tiltalte 45-åringen seg ikke skyldig etter tiltale, men erkjente de faktiske forhold.

45-åringen fortalte i retten at han er lei seg for det som skjedde. Han tror selv hendelsen var et resultat av at han på det tidspunktet var veldig redd og følte seg forfulgt.

I rettssaken det er satt av tre dager til i Kristiansand tingrett, vil ikke statsadvokaten påstå noen straff. Det fordi det er bred enighet om at tiltalte ikke var tilregnelig i gjerningsøyeblikket.

Det retten skal ta stilling til, er om det er grunnlag for å overføre den tiltalte til tvungent psykisk helsevern.

Blir medisinert

45-åringen ble pågrepet samme dag som hendelsen. I hans høyre jakkelomme, ble det funnet en kniv uten slire.

Etter pågripelsen, har tiltalte nektet å forklare seg for politiet. Han har imidlertid snakket med ulike behandlere og sakkyndige om tiden i forkant av hendelsen.

Etter hendelsen ble tiltalte satt i varetekt. I mai ble han overført til en sikkerhetsenhet ved psykiatrisk avdeling. I tråd med legenes anbefalinger, har tiltalte nå den siste måneden, fått lov til å ta buss alene og overnatte i egen leilighet. 45-åringen blir tett fulgt opp med tanke på medisinering.

Den tiltalte sa i retten at han mener opplegget han har nå, er tilstrekkelig og at han ikke ønsker å bli underlagt tvungent psykisk helsevern.