NRK Meny
Normal

– Må få oversikt over stråling

Vidar Kleppe krever at Kristiansand kommune skaffer oversikt over stråling

Mobilmast

Denne og flere andre mobilmaster står montert på kommunale bygg i Kristiansand, uten at kommunen aner hvor mye stråling mastene produserer.

Foto: Vidar Kleppe

– Kristiansand kommune må få oversikt over mobilsendere og faren for stråling. Det krever Demokratenes Vidar Kleppe.

Trådløse nettverk og basestasjoner for mobiltelefoner har økt den høyfrekvente strålingen de fleste steder i landet. Men det er vanskelig å skaffe seg oversikt over strålingen i de områdene man oppholder seg.

LES OGSÅ: 40 ganger mer stråling enn oppgitt

Flere mobilselskap har fått lov til å plassere sendeutstyr på kommunalt eide bygg, men selskapene måler ikke strålingsfaren.

Flere ansatte i helseinstitusjoner har uttrykt bekymring over å ha mobilsenderne tett innpå seg, og nå vil Kleppe ta opp saken i bystyret.

SE BRENNPUNKT: En strålende dag

Tror du stråling fra mobilmaster er helseskadelig? Si din mening nederst i artikkelen!

– Som paddehatter

Vidar Kleppe

Gruppelder for Demokratene i Kristiansand bystyre, Vidar Kleppe.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK

– Mobilmastene har dukket opp som paddehatter på institusjonene og byggene i Kristiansand kommune. De ansatte er veldig usikre på om dette medfører strålefare som går ut over liv og helse til folk, sier Kleppe.

Det er Kristiansand Eiendom som leier ut plass til sendeutstyr for ulike mobilselskap. Sendeutstyret er plassert på helseinstitusjoner, kontorbygg og på vanntanker på høydedrag.

Kleppe sier han er overrasket over at kommunen både mangler oversikt over hvor utstyret er plassert og oversikt over strålingsfaren.

– Når jeg henvender meg til Kristiansand kommune om dette, er det ingen som har en oversikt. Derfor utfordrer jeg ordføreren om å snarest mulig få til en kartlegging og bli kjent med stråleverdiene dette har medført for befolkninga i Kristiansand, sier Kleppe.

– Leier bare ut grunnen

– Vi har rimelig bra oversikt over hvor det er mobilmaster på kommunale bygg og kommunal grunn, men det er også mange mobilmaster på private bygg, og de har vi ingen oversikt over, sier Einar Hanssen, rådgiver i Kristiansand Eiendom.

Han har ansvar for å leie ut kommunens grunn til mobilselskaper og alle andre som vil leie, men som grunneier har han ikke noe ansvar for å holde oversikt over hvor mye stråling utstyret som plasseres ut avgir.

– Stråling er ikke mitt fagfelt. Vi leier ut grunnen, og om selskapene trenger øvrige tillatelser må de sørge for det selv. Det blir det samme om vi leier ut plass til uteservering; det er ikke mitt ansvar å sjekke at kafeen har skjenkebevilling, sier Hanssen.

– Tar Kleppe feil når han mener kommunen må ha oversikt over strålingsfaren?

– Det må han gjerne mener, men om jeg skal skaffe den oversikten, må jeg få den oppgaven av politikerne. Når det gjelder stråling, kjenner ikke jeg til de konkrete reglene, sier Hanssen.

LES OGSÅ: Mer om stråling her

Den fulle oversikten over hvor mobilbasestasjonene står, har vært holdt tilbake av teleselskapene. Da NRK Brennpunkt klaget hemmeligholdet inn for Miljøklagenemnda, fikk redaksjonen medhold i at opplysningene må regnes som miljøinformasjon, og at informasjonen må frigis. Telenor har nå måttet oppgi hvor selskapet har master, og snart skal også Netcom levere sin oversikt.

Her finner du Telenors sendere i ditt nærmiljø.