– LSK er klubben i mitt hjerte

Søndag må Start vinne over Lillestrøm for å holde liv i håpet om fortsatt eliteseriespill. For Start-spiller Espen Søgård blir kampen spesielt hard.

Espen Søgård

Tidligere LSK-spiller Espen Søgård møter søndag gamleklubben på Sør Arena. Pappa Søgård (tv.) er på plass for å følge oppgjøret. – Han får ikke tapt denne kampen her, spøker han.

Foto: Joachim Constantin Høyer / NRK

For Espen Søgård blir søndagens hjemmekamp mot Lillestrøm noe spesiell.

Før han tidligere i år ikledde seg Start-drakta, hadde han nemlig Åråsen som hjemmebane.

– Det blir moro å se mine tidligere lagkamerater igjen, og det blir jo første møtet med favorittklubben, men når dommeren blåser i fløyta er det en helt vanlig kamp og kun tre poeng som gjelder, sier Søgård til NRK.no.

På tribunen søndag sitter også familien til Søgård, og også for dem blir det en spesiell kamp.

– De følger fortsatt LSK, så det blir nok litt rart for dem. Men jeg vet at de ønsker meg alt godt, så da ønsker de Start alt godt også. Jeg tror de håper på en underholdende kamp.

Måtte forlate LSK

Espen Søgård

Etter tolv år i A-stallen til Lillestrøm, spiller Espen Søgård nå for Start, og søndag møter han gamleklubben til kamp.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Etter fjorten år i Lillestrøm, hvor av tolv av de var som spiller i A-stallen, fikk Espen Søgård den tunge beskjeden av Lillestrøm-trener Henning Berg; Søgård var ikke lenger i de videre planene for Lillestrøm.

– Det var et slag i trynet at en ikke hadde en fremtid i LSK, men jeg har ikke noe usagt eller uoppgjort med Lillestrøm. Det er vi ferdige med. Jeg har snakket ut både med mine tidligere lagkamerater og trenere, så vi bruker ikke mer tid på det, sier Søgård.

– Så du føler ikke at du har noe å revansjere?

– Nei, jeg ønsker bare å være meg selv og den spilleren jeg er. Jeg vet med meg selv at det er mange som setter pris på den jobben jeg legger ned, så jeg ser ingen grunn til å ikke fortsette med det.

I LSK karrieren startet

Også Start-trener Mons Ivar Mjelde har fortid som LSK-spiller. Der vant han «Kniksenprisen», ble toppskårer og fikk klengenavnet «Mål-Mons». Start-sjefen innrømmer at Lillestrøm er en spesiell klubb for ham.

Mons Ivar Mjelde

Start-trener Mons Ivar Mjeldes karriere startet i LSK. Også for han er LSK en spesiell klubb.

Foto: Sander Heggheim/NRK

– Ja det er faktisk det. Ikke at jeg i dag har noe spesielt forhold til klubben, men jeg har jo spilt der, og det var jo der karrieren min på mange måter startet, sier Mjelde.

Må vinne søndag

Det har vært en tung sesong for IK Start, og nedturen ble komplett sist torsdag, da sørlendingene tapte semifinalen i cupen, borte mot Aalesund.

I serien ligger de gule og svarte på direkte nedrykk og er avhengig av poeng hjemme mot Lillestrøm. Mjelde tror han vet hva som skal til for å stoppe gamleklubben.

– Det er et bra dødballag, så der må vi fortsette som i Ålesund. Ellers er det mest fokus på oss selv her på Sør Arena. Vi må prege kampen og få kampen inn i vårt spor. Vi må bli mer sjanseskapende, og sånn skåre flere mål.

Ikke hemningsløs jubel

Mange fotballspillere velger å droppe målfeiringer mot gamleklubber av respekt for klubb, gamle lagkamerater og supportere. Søgård tror ikke han vil juble hemningsløst dersom det skulle bli skåring mot Lillestrøm på søndag.

– At det blir noe hemningsløs jubel, det tror jeg ikke. Men Start er i en situasjon som gjør at alle bidrag er bra. Jeg ønsker ikke LSK noe vondt, det er klubben i mitt hjerte, og det forstår folk i Start også. Men det legger ikke noen demper på at jeg skal forsøke å gjøre mitt beste i kampen.

Vi skal redde plassen i eliteserien og da trenger vi alle poengene vi kan få. Om det er mot LSK eller Rosenborg, er det tre poeng uansett. Det får vi ikke gjort noe med, sier Søgård.

Start ligger sju poeng bak sikker plass, med én kamp mer spilt enn Sogndal, før helgas serierunde. Blir det ikke poeng mot Lillestrøm, vil det trolig bli vanskelig å berge fortsatt eliteseriespill på Sør Arena for 2012.