NRK Meny
Normal

– Lojale sørlendinger taper penger

Kun to prosent av boligeiere på Sørlandet byttet bank for boliglånet sitt i fjor. Det er langt færre enn i resten av landet. – Bruk pengene på noe fornuftig, fremfor å sponse tidenes største overskudd i bankene, sier Forbrukerrådet.

PENGER PENGER

KAN SPARE TITUSENER AV KRONER: – Tallene fra undersøkelsen viser at folk flest på Sørlandet kan bli kvitt lånet sitt mye raskere enn i dag, sier regiondirektør i Forbrukerrådet i Agder Eirik Nyberg.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

I undersøkelsen som er gjennomført at Sentio på vegne av Skandiabanken kommer det fram at den laveste bytteandelen av boliglån finnes på Sørlandet.

Der sier to prosent av sørlendingene at de har byttet bank for boliglånet sitt det siste året. Landsgjennomsnittet er 10 prosent.

– Samtidig er det kun to prosent av sørlendinger som oppgir at de ikke ønsker å bytte bank. Det vil si at det er et stort flertall av sørlendinger som ønsker å bytte bank. Så man si de er lojale på Sørlandet, sier kommunikasjonssjef i Skandiabanken Leif-Kjartan Bjørsvik.

– Men her kan de tape penger på lojaliteten?

– Ja, for bankene konkurrerer hardt om boliglånskundene. Så det er mulig å oppnå bedre pris på boliglånet sitt, sier Bjørsvik.

Mulig å spare titusener av kroner

I undersøkelsen finner man den høyeste andelen av boliglånsbytte på Østlandet med 14 prosent, Nord-Norge 10 prosent, Midt-Norge 6 prosent, Vestlandet 11 prosent og Oslo/Akershus 11 prosent.

I tillegg kommer det frem at sørlendingene er mest fornøyd i landet med den banken de har og at de mener de har den beste renten i den banken de har.

Bjørsvik sier han og kollegene i Skandiabanken ble svært overrasket over tallene fra undersøkelsen når det gjelder Sørlandet.

Han sier det er mulig å spare nær 30.000 kroner i året om man har et lån på rundt tre millioner kroner, om man skifter bank.

– Min oppfordring til sørlendinger er å komme seg opp av stolen og finne ut av hva man faktisk betaler i renter på boliglånet. For det kan være mulig å få lavere rente i en annen bank.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Eirik Nyberg

– BYTT ELLER PRESS BANKEN: regiondirektør i Forbrukerrådet Agder, Eirik Nyberg, ber sørlendinger bruke pengene sine på noe fornuftig, frem for å sponse tidenes største overskudd i bankene.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

– Bytt bank eller press dem

Regiondirektør i Forbrukerrådet i Agder, Eirik Nyberg, mener sørlendinger trenger et spark bak.

– Tallene viser at folk flest på Sørlandet kan bli kvitt lånet sitt mye raskere enn i dag. Be banken du har om bedre betingelser, eller bytt til en annen bank. Lavere rente gjør at du kan nedbetale raskere, sier han til NRK.no.

Han ber folk huske på at banker er ute etter å tjene penger. Og når de driver butikk må også kundene gjøre det.

– Bruk pengene på noe fornuftig, fremfor å sponse tidenes største overskudd i bankene. Har du akkurat i dag et vanlig boliglån med dårligere rente enn 3,40 bør du gjøre noe. Presse banken, eller bytte, sier han.