Hopp til innhold

– Like meningsløst om det står mann eller kvinne i passet

Nå kreves kun egenerklæring for å bytte kjønn i pass og ID-papirer. Esben Esther Pirelli Benestad jubler, men venter selv på et tredje alternativ.

Esther Pirelli 1

Esben Ester Pirelli Benestad synes lovendringen er svært viktig, men gjør ingen endringer i eget pass.

Foto: Rebecca Trondsen / NRK

Sortinget har denne uken lovfestet retten til å skifte kjønn, uten å måtte steriliseres. Er du født mann, men føler deg som en kvinne, eller omvendt, kan du bytte kjønn i passet ditt ved å sende en egenerklæring til folkeregisteret.

Professor i sexologi ved Universitetet i Agder, Esben Esther Pirelli Benestad, jubler over lovendringen, men personlig løses ikke pass-problemet.

– I mitt pass står det mann, og det hadde vært like meningsløst om det stod kvinne. Jeg venter på et tredje alternativ, sier Benestad.

Hen er likevel full av lovord om regelendrignen som har kommet.

– Tenk deg at du løfter er speil foran deg, så ser du ingen ting. Noen av oss kjenner oss ikke igjen i speilet som pass og personummer representerer. Våre ID-papirer identifiserer oss, og det er en forferdelig ubehagelig situasjon, sier Benestad.

– Absurd selvbestemmelse

Espen Ottosen

Espen Ottosen i Misjonssambandet synes lovendingen er absurd.

Foto: Silje Måseide / Misjonssambandet

Informasjonsleder i Misjonssambandet, Espen Ottosen, synes derimot lovendingen er absurd.

– I mitt pass står det at jeg er 1,91 høy. Jeg kan selvfølgelig ikke gi beskjed til myndighetene at jeg føler meg ikke så høy for tiden, så om de hadde kunne skrive det litt ned så hadde det vært fint, sier Ottosen.

Han er redd for at man med denne løsningen har gjort kjønn til å bare handle om følelser og at biologi ikke betyr noe.

– Vi skal ikke ta lett på folks opplevelse av en kollisjon mellom det de føler de er og det de fysisk er. Kjønn er sikkert mer enn biologi, men det er jo også biologi, sier Ottosen.

Han synes det hadde vært mindre radikalt å innføre et tredje kjønn.

– Det er bedre enn at en person som fullt ut fysisk fremstår som en mann, nå kan bytte kjønn ved å krysse av på et skjema, sier Ottosen.

Han mener løsningen Stortinget har vedtatt kan utnyttes.

– Et konsern kan oppfylle kvinneandelen i styret, ved å la en i ledelsen bytte kjønn. Du kan ta to år som kvinne og bytte tilbake. Eller en småfull guttegjeng kan fylle ut skjemaet en kveld for å sjekke om de kommer lettere inn i jentegarderoben, sier Ottosen.

– Kan ikke bare spørre tissen

Benestad mener på sin side at det ikke bare er kjønnsorganene som har betydning for å finne ut hvilket kjønn en person fysisk sett er.

– Vi kan ikke bare spørre tissen. Det finnes områder i hjernen og sentralnervesystemet som tydelig assosieres til kjønn. Hos de transbegavede er ikke hjernen slik den er hos andre, så biologisk kjønn sitter ikke bare mellom beina, men også mellom ørene, sier Benestad.