NRK Meny
Normal

– Ligner på tyveri

Pensjonister ved Hunsfos Fabrikker i Vennesla vil ha sin del av fagforeningas millionverdier etter konkursen i høst.

Video Hunsfos-ansatte krangler om hytteverdier

Det er denne hytteidyllen som skaper splid og strid mellom ansatte og pensjonister ved Hunsfos fabrikker etter konkursen tidligere i høst.

Etter at Hunsfos Fabrikker i Vennesla gikk konkurs, er det strid om hvem som har rett til millionverdiene i hyttene som fagforeningene eier.

Fagforeningene eier flere hytter i skjærgården i Mandal og Grimstad. Pensjonistene går nå til kamp for å få del i verdiene.

Pensjonist Kåre Berg Andresen mener at også de skal få nyte godt av hyttesalgene.

– Det skal komme pensjonistene til gode. Det er først og fremst pensjonistene som har framskaffet de verdiene, sier Berg Andresen.

Solgte hytter for ti millioner

Funksjonærforeninga solgte to hytter i mandalsskjærgården for ti millioner kroner. Tidligere funksjonær Kåre Berg Andresen mener at fagforeninga nå bruker pengene etter salget.

– Den aktiviteten vi nå ønsker å stoppe er bruken av pengene for de to hyttene som er solgt.

Pensjonistene har fått til et møte med Funksjonærforeninga for å drøfte saken. NRK har ikke lykkes med å få tak i styreleder i funksjonærforeninga, Viggo Endresen. Til Vennesla Tidende forteller Endresen at dagens midler kan deles ut til de som var fast ansatt for 12 måneder siden.

Liker ikke å bli skjøvet ut

Den andre fagforeninga ved fabrikken, Hunsfos Arbeiderforening, eier sju hytter i Grimstad gjennom stiftelsen Vesøya.

Generalforsamlinga i stiftelsen bestemte at bare dagens betalende fagforeningsmedlemmer skal eie hyttene. Tidligere klubbleder i Arbeiderforeninga og nå pensjonist, Rolf Andersen, liker ikke at pensjonistene er skjøvet ut.

– Det blir urettferdig. Det ligner litt på tyveri, synes jeg. Eller forsøk på tyveri, for jeg tror ikke de kommer i gjennom med dette, sier Andersen.

Arbeiderforeninga skal ha generalforsamling neste år. Hva som skjer med hyttene i Grimstad er ennå ikke diskutert, forteller Bjørn Inge Løland, sekretær i foreninga.

– Det er et tema vi ikke har snakket om ennå. På neste årsmøte til våren blir foreninga lagt ned. Fortsatt er Vesøya aktiv og alle medlemmer og andre kan leie Vesøya inntil videre, sier Løland.