Hopp til innhold

– Lei av skolekaoset rundt turene til Auschwitz

Helga Arntzen i Aktive Fredsreiser er lei av kaoset i skolene rundt kunnskapsreisene for elever til de tyske konsentrasjonsleirene fra andre verdenskrig. Hun ber politikerne gripe inn i reiserotet.

Auschwitz-Birkenau i Oswiecim

Elever fra hele verden kommer til Auschwitz for å lære mer om jødeforfølgelsene under den andre verdenskrig.

Foto: ERIC GAILLARD / REUTERS

Aktive Fredsreiser ble startet av Helga Arntzen i 1998 og selskapet arrangerer holdningsskapende tematurer og dokumentasjonsreiser for blant andre norske skoleungdommer for å gi innsikt i jødeforfølgelsene under den andre verdenskrig.

Sammen med stiftelsen Hvite Busser i Porsgrunn ber nå de to reisearrangørene om at skolesjefene og politikerne i kommunene rydder opp i det kaoset som råder rundt disse turene.

Reglene tolkes vidt forskjellig fra skole til skole og det råder nå kaos rundt disse viktige turene.

Helga Arntzen, Aktive Fredsreiser
Helga Arntzen

Helga Arntzen i Aktive Fredsreiser mener det er kaotiske tilstander i skolen rundt turene til konsentrasjonsleirene fra andre verdenskrig.

Foto: Line Oftedal Pedersen / NRK

Helga Arntzen ønsker at skolesjefene tar tak og bidrar til at skoleelever fortsatt kan reise på slike holdningsskapende tematurer i fremtiden og hun mener at turene ikke er i strid med gratisprinsippet i norsk skole selv om de skulle arrangeres i skolens regi.

– Etter min mening misforstår skolene reglene om gratisprinsippet og hvordan skolene skal engasjere seg. Reglene tolkes vidt forskjellig fra skole til skole og det råder nå kaos rundt turene. Alt var enklere før. Elevene startet forberedelser og faglig arbeid i åttende klasse og i tiende klasse dro man på tur for å se historien på nært hold. Nå er man i ferd med å ødelegge dette gode opplegget i skolen, sier Arntzen.

Alvorlig situasjon

Helga Arntzen mener myndighetene nå må få tydeliggjort at skolene og lærerne kan engasjere seg i Polen-turene uten at dette er et brudd på gratisprinsippet i skolen.

Situasjonen slik den er nå er uholdbar, ifølge Arntzen.

– Det er etter min mening en alvorlig situasjon som ble utløst av et rundskriv fra departementet som kom for lenge siden om gratisprinsippet. Rundskrivet blir tolket feil. Dette har ført til at praksisen rundt turene er ulik fra fylke til fylke. Mange skoler forbyr også turene av frykt for å gjøre noe feil, sier hun.

Arntzen sier konsekvensen av dette også blir kapasitetsproblemer i forhold til hoteller og guider i Polen, fordi mange av turene må arrangeres i høstferien utenom skoletiden og ikke kan spres utover skoleåret som før.

– Nå er det jo blitt slik at man ikke kan reise i skoletiden og man kan ikke kreve egenbetaling fra foreldre eller foresatte til elevene. Pengene må samles inn på dugnad, turene må være foreldrestyrt og nesten alle må reise i høstferien. Kapasiteten på turene er helt sprengt i høstferien, og mange blir dermed tvunget til å droppe reisen, og det er virkelig ille, sier Arntzen.

– Skolene kan arrangere turer

Både Aktive Fredsreiser og Hvite Busser mener at det ikke er noe problem for skolene å arrangere Polen-turer og samtidig opprettholde gratisprinsippet for elever i skolen.

– Skolene føler at de ikke tør å arrangere turene fordi de da føler at de må betale reise og opphold. Men slik er det jo ikke. Det med gratisprinsippet og skaffe penger har ikke vært noe problem. Det har bare vært positivt, fordi foreldre og ungdommen blir sammensveiset i arbeidet med å skaffe penger til turen via dugnadsarbeid. Problemet er at skolen ikke vil engasjere seg i turene. Da får du heller ikke lærerne med, og du får heller ikke det faglige forarbeidet og etterarbeidet som man tidligere har hatt, sier Helga Arntzen.

Hun mener signaler fra Utdanningsdepartementet er tydelig på at man ønsker slike kunnskapsturer for norske elever.

Hun henviser også til en støtteerklæring til henne fra kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen datert 20. januar i år.

– Han påpeker at kunnskapsreisene kan være et viktig supplement til skolens øvrige arbeid mot destruktive holdninger som rasisme, antisemittisme og nynazisme. Derfor er det forstemmende at forskjellige tolkninger av gratisprinsippet innskrenker skoler og foreldres muligheter til å gjennomføre slike turer, sier Arntzen til NRK.

Hun mener departementet også har gitt klare signaler om at skoleledelsen, lærere, foresatte og foreldre har et vidt spillerom til å organisere ulike skoleturer.

– Undervisningsdepartementet har sagt at man ønsker dette og at skolene kan arrangere turene, men at gratisprinsippet må bli fulgt. Det betyr bare at man må få inn penger til turen gjennom dugnad. Det er politikerne i den enkelte kommune som derfor må presse på og gi grønt lys for at skolene kan arrangere turene og at elevene kan bruke skoletiden til reisene, sier Arntzen.

Kan telle som leirskole

Fungerende avdelingsdirektør ved utdanningsavdelingen hos Fylkesmannen i Vest-Agder, Aase Kiledal, sier til NRK at hun oppfatter at reglene er forholdsvis klare i denne saken, men hun ber Helga Arntzen kontakte Fylkesmannen hvis hun mener at reglene er uklare eller at skolene ikke er kjent med regelverket.

– Denne saken har vært drøftet landet rundt og det er gjort en del avklaringer som jeg mener skolene er kjent med. Vi har også informert og avklart en del forhold overfor enkeltkommuner som har spurt oss om råd, sier Kiledal.

Hun sier at skolene ikke har mulighet til å gi et kollektiv fritak til alle elevene som skal reise på slike foreldrestyrte opplæringsturer i skoletiden, men at foreldrene selv etter skoleloven kan søke fritak for hver enkelt elev som skal reise.

Kiledal sier også at det er avklart at disse kunnskapsturene kan regnes som leirskole innenfor de reglene som gjelder for leirskoleopphold.

– Disse Polen-turene kan defineres som leirskole og staten gir da også tilskudd til dette etter gitte regler. Men velger man Polen-tur som leirskole, så kan man ikke dra på en tradisjonell leirskole. Leirskoletilskuddet gjelder kun en gang per elev, sier Kiledal.

Nye regler i Kristiansand

Arild Rekve

Oppvekstdirektør Arild Rekve er nå i ferd med å gjennomgå regelverket for skolene i forhold til skoleturer.

Foto: Liv Eva Welhaven Løchen / NRK

Oppvekstdirektør i Kristiansand, Arild Rekve, sier til NRK at kommunen nå gjennomgår sitt regelverk i forhold til hvordan skolene skal forholde seg til gratisprinsippet og skoleturer til Polen.

– Vi er i ferd med å revidere reglene våre nå, og vi ser at det er et behov for å klargjøre en del ting i forhold til problematikken, sier han.

Rekve sier Helga Arntzen har et poeng når hun mener reglene tolkes forskjellig fra skole til skole.

– Det er ulik praksis også på skolene i Kristiansand når det gjelder Polen-turene og vi ønsker å harmonisere reglene så det blir en lik tolkning ved alle skolene og for alle elevene. Kristiansand ungdomsutvalg jobber med saken og vi er i en prosess med foreldrene gjennom det kommunale foreldreutvalget KOMFUG, sier Rekve.

– Når regner du med at alle skolene i Kristiansand får et reglement å forholde seg til og som tolkes likt?

– Det er vanskelig å si, men vi håper å sluttføre dette arbeidet i løpet av året, sier oppvekstdirektøren.

– Får skolene og lærerne lov til å engasjere seg i kunnskapsturene til Polen og kan elevene reise i skoletiden med de nye reglene?

– Jeg kan ikke si noe konkret om dette nå, men vi vil i alle fall lage et regelverk som blir likt for alle skolene, sier han.

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,58 kr
Dyrest kl. 20 2,56 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %