NRK Meny
Normal

– Legene beskytter hverandre

– Som pasient blir du stående alene, mens legene «dekker over» for hverandre, hevder lege Therese Utgård. Hun opplevde selv at en lege tuklet med journalen hennes.

Therese Utgård

Lege Therese Utgård opplevde selv å bli pasient og offer for at en lege tuklet med journalen hennes. Hun mener det er en ukultur blant leger, og at de beskytter hverandre.

Foto: Brede Røsjø / NRK

NRK har brakt flere saker om en lege ved Sørlandet sykehus som snoket i journalen til en pasient, mens han samtidig representerte mannens eks-kone i en pågående barnefordelingssak.

Lege Therese Utgård har engasjert seg sterkt i pasientrettigheter etter at hun selv opplevde at en lege tuklet med pasientjournalen hennes.

– Jeg slutta i behandling, jeg følte meg så utlevert og liten. Jeg kjente at jeg ikke hadde rettigheter, sier Utgård.

Fra å være en ressurssterk assistentlege ved et lokalsykehus, ble hun sengeliggende i årevis med invalidiserende bekkenløsning etter en fødsel. I dag arbeider hun som nettlege for ung.no.

Utgård mener helsepersonell som begår etiske overtramp, straffes for lite, og at legene blir beskytta av kolleger.

Sørlandet sykehus mistenkte legen for snoking i et halvt år, men ingenting ble gjort før pasienten selv meldte fra.

– I nesten alle snoke-saker er det pasientene selv som har oppdaget og meldt fra sier pasient- og brukerombud i Agder, Gunhild Solberg.

Store konsekvenser for pasient

Utgård mener det er en ukultur der leger dekker over hverandre:

– Som nyutdanna lege meldte jeg fra om en kollega som gjorde grove feil, men opplevde at det ble hysjet ned. Det er en kollektiv beskyttelsestrang.

Utgårds tillit til legene fikk en knekk etter journalsaken, og hun orket ikke å gå til de samme behandlerne. Da truet NAV med å trekke arbeidsavklaringspengene.

– Etiske overtramp kan få store konsekvenser for de som blir rammet, men ikke for legene, mener Utgård.

Legen i saken ved Sørlandet sykehus fikk 10.000 kroner i bot og en advarsel fra Helsetilsynet etter å ha snoket i den psykiatriske journalen til pasienten. Han skal ha brukt opplysningene mot offentlige instanser i barnefordelingssaken. Pasienten har reagert kraftig på det han mener er ei svært lav straff, og har engasjert advokat.

Brev fra Fylkesmannen

Sørlandet sykehus tok ikke affære før pasienten selv meldte fra om snokingen, som hans psykiater tilfeldigvis oppdaget. Da hadde legen vært under mistanke for journalsnoking et halvt år.

Foto: Lars Hægeland / NRK

Sørlandet sykehus anmeldte ikke snokesaken, det gjorde pasienten selv.

Legeforeningen avviser

Legeforeningen sier til NRK at det med jevne mellomrom kommer påstander om at leger beskytter hverandre.

– Det er mulig det var slik tidligere at det var en form for «laugs-følelse», men jeg mener det ikke er slik i dag, sier sjefadvokat Frode Solberg, som bistår leger i ulike saker.

Frode Solberg

– Det er mulig det var slik tidligere at det var en form for «laugs-følelse», sier sjefadvokat Frode Solberg i Legeforeningen.

Foto: Sturlason / Legeforeningen

Vår jobb som fagforening er å bistå våre medlemmer.

Han mener helsepersonell som begår etiske brudd får konsekvenser deretter.

– Legen i Kristiansand mistet jobben og fikk en advarsel fra Helsetilsynet, og det synes jeg jo er en kraftig reaksjon.

Sykehusets ansvar å anmelde

Fylkesmannen skrev i Utgårds sak at tuklingen med journalen ikke hadde ført til at pasienten fikk mindre tillit til helsevesenet. Selv om hun selv oppga at manglende tillit var grunnen til at hun slutta i behandling.

Legen fikk kritikk av Fylkesmannen, men saken ble aldri sendt Helsetilsynet.

Direktør i Helsetilsynet Jan Fredrik Andresen sier sykehusene selv har ansvar for om helsepersonell skal straffes, ved at sakene politianmeldes:

– Slik reglene er i dag, gir vi en advarsel. Det er opp til sykehusene om saken meldes til politiet.

NRK har kontaktet legen som fikk kritikk i Utgårds sak, men han ønsker ikke å kommentere.