Mener #MeToo glemte kvinnene i U-land

Liv Ullmann vil ikke snakke om egne opplevelser når det gjelder seksuell trakassering. Hun vil heller løfte fram kvinner i den tredje verden, som hun mener har blitt glemt i kampanjen #MeToo.

Liv Ullmann

På et arrangement under Arendalsuka, kritiserte liv Ullmann MeToo-kampanjen.

Foto: Arendalsuka

Det var på et arrangement under Arendalsuka torsdag kveld, at Liv Ullmann blant annet ble spurt om hva hun mener om MeToo-kampanjen.

79-åringen følger med på det som skjer i samfunnet og har i høyeste grad fått med seg kampanjen, som startet etter anklager mot filmprodusenten Harvey Weinstein om seksuell trakassering av kvinner.

Kampanjen spredte seg til flere land og grupper og resulterte i at mange kvinner stod fram og beskrev et yrkesliv med seksuell trakassering.

Les også: #MeToo: Emneknaggen motiverer tusenvis til å fortelle om overgrep

Mener #MeToo har glemt kvinner i U-land

Ullmann sier #MeToo har vokst seg stor og meningsfull på mange måter, men reagerer på at kampanjen har hatt for lite fokus på kvinner i U-land.

– Det jeg ikke forstår er at kvinner i Sentral-Afrika og andre steder ikke blir nevnt. Det finnes kvinner som må gå flere kilometer og mil for å finne vann, og som vet at de kan bli voldtatt eller drept på veien. De har ikke noe valg, men håper på det beste, sier hun.

– Kvinner må stå opp for alle kvinner

Ullmann har lenge hatt et hjerte for flyktninger, og da spesielt kvinner på flukt. Hun har selv fått se hva mange av kvinnene i U-land må gjennomgå, og nettopp derfor mener hun det er viktig at noen kjemper for dem.

– Hvis vi kvinner skal stå opp for kvinner, må vi ta med de store massene av kvinner, de som ikke har noen som står opp for dem, og som bor i land uten mikrofon og lever et liv uten glamour, sier hun.

Velger å ikke fortelle om egne opplevelser

Ullmann bekrefter at hun selv har vært utsatt for ting som kunne vært nevnt i MeToo-sammenheng og som kunne gitt store oppslag, men velger å ikke fortelle om det.

– Grunnen til det er nettopp at jeg ønsker at vi skal fokusere mer på kvinner i U-land, sier hun.