NRK Meny
Normal

– Verdens konflikter er kommet helt ut av kontroll

– Vi har nå en kriseperiode involverer flere mennesker på livet enn noen annen kriseperiode jeg har sett i mine over 30 år som hjelpearbeider, sier leder for Flyktninghjelpen, Jan Egeland.

Jan Egeland

Jan Egeland gav et overblikk over verdens krise- og flyktningsituasjon under sitt foredrag i Arendal.

Foto: Morten Rosenvinge / NRK

Hans organisasjonen er for tiden dypt inne med hjelpearbeid i blant annet Syria, Nord-Irak, Gaza, Sør-Sudan, Afghanistan og Pakistan.

Torsdag kveld hold Egeland kåseri under Arendalsuka med tittelen; Hvordan går det med verden på vårt vaktskifte?

Egeland påpeker at verden nå har 6–7 enorme kriser som skjer samtidig. Ifølge ham må vi tilbake til 1994 og folkemord i Rwanda og på Balkan for å finne en periode som var tilsvarende dramatisk.

– Mange angrer i ettertid på det de ikke gjorde den gangen. Det blir ikke større enn dette. På ditt vaktskifte! Det er det vi prøver å formidle i Flyktninghjelpen, sier Egeland.

Høyeste antall flyktninger siden 2. verdenskrig

Flere samtidige kriser fører til at det er flere flyktninger i verden nå, enn det har vært i noen annen periode etter andre verdenskrig.

Ifølge flyktningregnskapet som Egelands organisasjon utarbeider er det nå 33 millioner mennesker som er flyktninger i eget land, og samtidig nær 18 millioner som er flyktninger i naboland.

– Tvungen flukt er en indikator på en verden i ubalanse, sier Egeland

Færre konflikter totalt

Egeland poengterer at det nå 36–37 konflikter i verden, noe som er langt færre enn for 20 år siden. Selv om de fleste av verdens befolkning kan leve fredelig, mener han situasjonen er spesielt bekymringsverdig nå.

– Poenget er at en del av disse konfliktene er kommet helt ut av kontroll, og produserer veldig mye elendighet og veldig mange flyktninger, sier Egeland.

Jan Egeland kåserer

Det var fullsatt i Bakgården under Egelands kåseri.

Foto: Morten Rosenvinge / NRK