NRK Meny
Normal

– Norske kommuner må våkne

Oljeservice-industrien kvitter seg med tusener av ingeniører. Landets største ingeniørorganisasjon NITO kritiserer Kommune-Norge for å sitte på gjerdet - i jakten på arbeidskraft.

OLJE OSEBERGFELTET

NYE TIDER: Tusenvis av ansatte er på vei ut av oljerelatert industri. Totalt er det kuttet over 10.000 oljejobber siden starten av 2014, ifølge meglerhuset DNB Markets. – Nå må kommuner som trenger ingeniører komme ned fra gjerdet, mener NITO.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Forrige uke måtte norske ingeniørstudenter avlyse en nasjonal jobb-kampanje rettet mot offentlig sektor.

Kommunene klarte aldri å svare eller stille med folk.

Det skjer samtidig som åtte av ti norske kommuner oppgir at det er vrient å skaffe ingeniører, ifølge tall fra både Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon (NITO) og Kommunenes interesseorganisasjon KS.

Avlyste i Grimstad

I mange år har offshore- og oljeservicenæringen støvsugd markedet for ingeniører.

Men nå er det andre tider.

- Kommuner må våkne

LABERT: Steinar Pedersen i NITO Studentene sier kommunene sjelden stiller på karrieredager på norske ingeniørstudier.

Foto: NITO

SSB anslo nylig at 30.000 oljejobber vil forsvinne.

– Nå må det offentlige bruke anledningen. Det er et stort behov for ingeniører i Kommune-Norge, men kommunene må bli flinkere til å være på ballen, sier regionsjef i NITO sør, Maya Tvedt Berli.

Forrige uke måtte NITO legge på is den landsomfattende kampanjen «Norge 2050 - Et#kommuneeventyr», der ingeniørstudenter skulle mingle med teknisk sektor i lokale kommuner.

Ti av tolv arrangementer ble aldri noe av, blant dem et planlagt treff på Universitetet i Agder i Grimstad.

Nesten ingen kommuner klarte å stille.

– Generelt var det vanskelig å finne ut hvem som var ansvarlig, og lite klare svar. Mye tid gikk tapt av den grunn, sier leder for NITO Studentene Steinar Pedersen.

Vann- og kloakk-prat

Byingeniør Terje Lilletvedt i Kristiansand kommune var èn av de få som gjerne ville snakke vei, vann og kloakk med grimstadstudenter.

– Det var veldig synd de måtte avlyse. Men de mindre kommunene har nok for mye å gjøre, og det går utover den langsiktige planleggingen, mener Lilletvedt.

Han erkjenner at offentlig sektor ikke er flink nok til å selge seg inn.

Arne Thomassen

FULLT FOKUS: – En del kommuner sliter med økonomien, men jakten på ingeniører må ha vår fulle oppmerksomhet, sier Arne Thomassen i KS Agder.

Foto: Svein Sundsdal/NRK

– Vi kan ikke bare klage over dårlig rekruttering. Vi må gjøre noe også. Kommunene må sette av mer tid til både videregående skoler og studiestedene.

KS-styreleder beklager

Styreleder i KS Agder og Lillesand-ordfører Arne Thomassen beklager at Grimstad-studentene måtte droppe jobbtreffet.

– Da har ikke kommunene gjort jobben sin. Personlig husker jeg ikke noen slik henvendelse, og kanskje burde de gått rett på rådmann eller ordfører. Men vi skylder studentene en mye bedre oppfølging. For denne saken trenger vårt fulle fokus, sier Thomassen.

Befolkningsveksten gjør at norske kommuner totalt trenger 60.000 flere ansatte i 2025, mange av dem må være ingeniører som planlegger veier, vanntilførsel og byutvikling.