NRK Meny
Normal

– Kommer det mer regn enn ventet, har vi et problem

Kraftmagasinene i Arendalsvassdraget fylles til randen for å hindre skadeflom. Problemet er bare at det er varslet enorme nedbørsmengder på torsdag.

Søndeled

Politiet har valgt å evakuere sju beboere i nærheten av Søndeled på grunn av flommen. Ellers jobbes det for å begrense skadene.

Foto: Siv Kristin Sællmann / NRK
Flom foss gjerstad

Dette er stedet hvor steinmoloen brast tirsdag formiddag.

Foto: Siv Kristin Sællmann / NRK
Vann i kjelleren

Vannet fosset inn i kjelleren til Nøgne Ø i Grimstad tirsdag ettermiddag slik at produksjonen ble stengt ned.

Foto: Erik Wiig Andersen / NRK

– Vi nærmer oss maksimal kapasitet i magasinene. Etter våre prognoser vil de gå fulle i løpet av morgendagen, sier daglig leder André Gjerde i Arendalsvassdragets brukseierforening (AVB) til NRK.no.

Voldsomme nedbørmengder på Sør- og Østlandet det siste døgnet har skapt store problemer.

Stengte veier og overfylte bygg

I Telemark er veier stengt på grunn av flom, innsjøer står i fare for å gå over sine bredder. Flere husstander er isolert og i Sauland ligger sentrum under vann.

Også i Aust-Agder har regnet skapt store problemer. Tidligere i dag fortalte NRK at Nøgne Ø i Grimstad stanset produksjonen etter at kjelleren i bryggeriet ble fylt med vann. Nidelva har flere steder gått over sine bredder og truer bygninger.

Tirsdag opplyste politiet at en demning i Søndeled i Risør hadde gitt etter for vannmassene. Det viste seg å gjelde en steinmolo i Gjerstad ovenfor demningen i Søndeled.

Politiet har valgt å evakuere sju beboere i nærheten av Søndeled på grunn av flommen.

Beboerne bor nær vannkanten, og politiet frykter at de store vannmengdene graver ut jordmassene under boligene.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Evakueringer og flom i Gjerstad og Søndeled

Nær første flomtopp

André Gjerde sier brukseierforeningen følger situasjonen nøye.

– Flomtoppen er ventet nå i kveld eller i morgen tidlig. Vi har døgnkontinuerlig tilsyn i vassdraget og oppfordrer folk til å være varsomme når vi har så høy vannføring, sier Gjerde.

Nidelva flom

Nidelva har gått over sine bredder flere steder. Bildet er tatt ved Nidelv Brygge.

Foto: Erik Wiig Andersen / NRK

Han sier det er spesielt at Aust-Agder opplever flom så tidlig på høsten.

For å hindre skadeflom har brukseierforeningen bremset utslippet i de største kraftmagasinene – Nisser, Fyresvatn og Nesvatn.

– Vi forsøker å redusere flomtoppen. Akkurat nå er det mest kritisk i nedre del av vassdraget, men det er også der det er størst tetthet av hus og bor flest mennesker.

(Saken fortsetter under videoen)

Se oversvømmelsene i Gjerstad

Oppgradert til ekstremvær

Uværet som skal rammer Sør- og Østlandet med store mengder regn, er oppgradert til ekstremvær og har fått navnet Petra. Nå er frykten at det skal komme mer regn enn ventet. Det lover ikke godt for Arendalsvassdraget.

– Kraftmagasinene vil gå fulle i morgen. Hvis det kommer mer nedbør enn forventet, og magasinene er fulle, så vil vi ikke kunne regulere noe mer. Da vil vannet dreneres ned i vassdraget, sier Gjerde.

Ifølge Gjerde er et mindre kraftmagasin i Nelaug allerede fullt. Der renner det over nå.

AVB vil etter beste evne forsøke å tømme magasinene noe når regnværet tar et opphold fram til torsdag.

– Meteorologene er noe usikre på hvor mye regn det vil komme og hvordan regnværet vil fordele seg ut over regionen, sier Gjerde.

Store nedbørsmengder de siste dagene fører til at demningen i Prestfossdammen i Gjerstad har gitt etter for vannmassene. Vannet fra demningen har havnet blant annet på et idrettsanlegg i området.