– Kommer aldri til å dra på tur igjen uten sikkerhetsutstyr

Kjell Åge Stoveland fra Kristiansand fikk seg en skikkelig lærepenge da han havnet i et snøskred. Nå ber han folk være forsiktige. Samtidig er det ventelister på skredkurs.

Kjell Åge Stoveland

Kjell Åge Stoveland og kameraten (til venstre i bildet) ble nesten tatt av et snøskred på Hovden i Setesdal onsdag.

Foto: Privat / Odd Rømteland/NRK

– Man må ha respekt for fjellet og naturen, og følge med på skredvarslene. Så må man alltid ha med seg sikkerhetsutstyr, uansett om det er en kort tur, sier Stoveland.

Onsdag var han på topptur sammen med en kamerat på Svånuten på Hovden i Setesdal. De gikk i et område de har vært i mange ganger.

– Jeg hørte et dypt smell og forstod at det begynte å rase. Jeg la meg på ski og kjørte. Jeg kom meg unna da jeg kjørte opp på en liten kolle. Snømassene fortsatte nedover som en elv. Da jeg snudde meg, så jeg at kompisen min vinket at han var hel. Han mistet en ski, som ligger langt nede i snøen. Hadde jeg falt, hadde jeg blitt begravd.

Stoveland sjekket skredvarselet flere ganger, både før han la ut på tur og underveis. Sist han sjekket var varselet på det laveste nivået.

Denne videoen ble filmet like etter at snøskredet hadde gått. Kjell Åge Stoveland hadde først forsikret seg om at også kameraten var i god behold.

Har reddet liv

Så langt i år har fem personer omkommet etter å ha blitt tatt av snøskred. Fire skiløpere døde etter å ha blitt tatt av et skred i Tamokdalen i Troms i januar.

I februar omkom en 16 år gammel gutt, etter å ha blitt tatt av et skred i Åseral i Vest-Agder. Gutten var på tur med snøskuter.

Tall fra varsom.no viser at færre har mistet livet i snøskred de siste årene. Vinteren 2010–2011 døde 13 mennesker etter å ha blitt tatt av snøskred.

I fjor var tallet tre. Men statistikken kunne ha sett helt annerledes ut.

Leder for Snøskredvarslingen Rune Engset sier det er flere som går i skredutsatt terreng, men mener at sikkerhetsutstyr har reddet mange liv.

– Vi ser på nestenulykker at de har hatt med seg skredutstyr og kan kameratredning. Hadde ikke dette vært i orden kunne det ha gått verre.

Ventelister på skredkurs

Færre dødsulykker til tross, skigåere i fjellet blir stadig flere, noe Den Norske Turistforening (DNT) merker godt.

– Toppturer har nesten blitt til en folkesport. Dette kombinert med mer fokus på sikkerhet, gjør det at kapasiteten for snøskredkursene er sprengt, sier Roger Bareksten i DNT.

Nå vil de utvide kursene for å ta unna ventelistene. Generelt mener han folk er blitt flinkere til å ta forholdsregler når de er på tur.

Oppfordringen fra Kjell Åge Stoveland i Kristiansand er uansett klar:

– Det er lett å tenke at man ikke trenger så mye sikkerhetsutstyr på korte turer, men det trenger man uansett. Selv om skredvarselet er grønt kan man aldri være helt sikker. Naturen er uforutsigbar.

Snøskred ved Hovden

Kjell Åge Stoveland har vært tilbake i rasområdet i ettertid.

Foto: Privat