– Klarer ikke avdekke svart arbeid

Skattemyndighetene i agderfylkene klarer ikke å avdekke svart lønn i byggebransjen, mener Fellesforbundet. Andre sammenlignbare fylker avslører tidoble beløp.

Bygg og anlegg er blant sektorene som trenger flere ansatte neste år.

I fjor ble det altså avdekket 700 000 kroner i svart avlønning i bygge- og anleggbransjen på Sørlandet. Det er så lite at det tyder på at Skatt Sør ikke gjør jobben sin, mener Fellesforbundet (Illustrasjonsfoto).

Foto: Sørbø, Krister / SCANPIX

I fjor ble det avdekket 700 000 kroner i svart avlønning i bygge- og anleggbransjen på Sørlandet. Til sammenligning ble avdekket over 14 millioner kroner i svart lønn i Buskerud fylke, med omtrent like mange innbyggere.

Thor Åge Christiansen

Thor Åge Christiansen i Fellesforbundet i Aust-Agder mener Skatt Sør ikke gjør jobben sin når det gjelder å avsløre svart arbeid.

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK

Thor Åge Christiansen i Fellesforbundet i Aust-Agder mener det er en enorm forskjell, som vitner om lite imponerende arbeid fra Skatt Sør på Sørlandet.

– Det forteller meg i alle fall at det ikke blir gjort så mye for å avdekke dette. Det handler nok om prioritering, sier Christiansen.

– På én spasertur i Arendal her en dag traff jeg på forskjellige bedrifter, og jeg tror ikke jeg overdriver når jeg sier at det var åtte millioner i svart lønn der.

– Hvordan kan du vite det?

– I hovedsak sier de det rett ut til meg, sier Christiansen.

– Følger ikke opp tips

Fellesforbundet har selv tipset Skatt Sør om graverende tilfeller, uten at noe skal ha skjedd.

– På ei nettside fant jeg et firma med 18 ansatte og litt over to millioner kroner i omsetning. Når du har 18 ansatte, burde dette tilsvare nesten seks millioner kroner i lønn. Så enkelt er det å oppdage svart arbeid, sier Christiansen.

Fellesforbundet hevder også at skatteetaten i agderfylkene stadig sjeldnere drar ut på byggeplassene for å avdekke svart arbeid.

Avviser kritikken

Det bekrefter underdirektør Johhny Sandnes i Skatt Sør. Men han går ikke med på at etaten gjør en dårligere jobb av den grunn.

– Jeg mener jeg har støtte for det med å se på utviklinga av hva som avdekkes av svarte virksomheter. Vi har flere anmeldelser enn vi noen gang har hatt, sier Sandnes.

– Men ut fra deres egne tall har dere jo avdekket svart lønn i betydelig mindre grad enn andre fylker. Hva skyldes det?

– Gjennom et år vil sakenes størrelse variere. Jeg mener det er tilfeldigheter. Vi har i 2011 flere store saker på gang, som vil avdekke flere millioner i svart lønn, så sett over tid finner vi også større saker, sier Sandnes.