Hopp til innhold

– Kanskje Kristiansand ikke er noe sted for festivaler

Tidligere Quart-sjef Andy Ingels er tilbake i Kristiansand og sier det ingen vil høre.

Andy Ingels

Andy Ingels tilbake i Kristiansand. Han ble intervjuet av konferansier Kjetil Nordhus om tiden som musikksjef for Quart og om festivaler på Sørlandet.

Foto: Morten Rosenvinge / NRK

– Toffens Quartfestivaler var vel glansdagene. Unge i dag må ikke like det samme som oss. Kanskje Kristiansand ikke skal ha noen festival, sier Ingels.

Han viser til at befolkningsgrunnlaget ikke er særlig stort og at alle større festivaler her går over ende.

Skotten var selv musikksjef for festivalen som aldri fant sted. Quartfestivalen 2008 ble avlyst.

Festivaldebatt med Toffen, Vidar Mortensen, Leif Fosselie og Andy Ingels

I panelet satt Toffen Gunnufsen (tidligere. Quart og Hove, nå Skral Festival), Vidar Mortensen (tidl. Odderøya Live og noe i Quart), Leif Fosselie (Palmesus) og Andy Ingels (tidl. Quart).

Foto: Morten Rosenvinge / NRK

– For mye

Da ledende personer fra sørlandske festivaler var samlet til debatt, kom ingen utenom hvor risikabelt og vanskelig det er i bransjen. Særlig i Kristiansand, skal vi tro Ingels.

Flere pekte på at tilbudet av festivaler generelt har blitt stort. Det er vanskelig å nå opp, samtidig som artisters honorarer øker for hvert år.

– Det blir for mye. Trenden i Europa nå er at alle de største festivalene sliter, selv om de har store «headlinere» hver dag, sier Toffen Gunnufsen.

Toffen Gunnufsen

Toffen Gunnufsen.

Foto: Morten Rosenvinge / NRK

Frem til i sommer var han bookingsjef for Hovefestivalen. At eierne der valgte å si stopp mener han som kjent skyldes en påtvungen aldersgrense, kombinert med et feilaktig stempel som en festival for 16-åringer.

Likevel sier han festivalen hadde for små marginer fordi den var for stor.

– Det var en produksjon for 25.000 mennesker, hvor det kom 15.000. Du kunne ta flikk-flakk på scenen som var 80 meter bred, sier Gunnufsen, som nå jobber med den mindre festivalen Skral i Grimstad.

– Er mulig

Pressetalsmann for Odderøya Live, Vidar Mortensen, stod imidlertid fast på at det er mulig å lage festival med store artister i Kristiansand. Til tross for at hans festival måtte kaste inn håndkleet i fjor.

– For mange ganger var det akkurat litt for få som kom, forklarer Mortensen.

Strandfesten Palmesus er kanskje beviset på at det er mulig. Den ble arrangert for sjette gang i fjor.

Palmesus er ikke del av det etablerte musikkmiljøet i Kristiansand, og festsjef Leif Fosselie mener de er annerledes fordi musikken ikke er like viktig for dem.

– Det er ikke kjempeviktig om alle ser mot scenen til enhver tid. Når vi åpner ligger folk på stranda, så bygger det seg opp. Palmesus skal være helten og ikke artistene, sier Fosselie.

Jørgen Skauge og Daniel Nordgård

Tid for spørsmål fra salen. Her Jørgen Skauge (t.v.) og Daniel Nordgård som hadde ansvar for Quartfestivalen i henholdsvis 2007 og 2008.

Foto: Morten Rosenvinge / NRK