– Kan gå veldig galt

Brannvesen, politi og legevakter på Agder forbereder seg til nyttårsfeiringen og maner til forsiktighet.

Fyrverkeri på Skjernøya ved Mandal

Politi, brannvesen og legevakt gjør seg klare for kvelden.

Foto: Asbjørn Odd Berge / NRK

– Med denne vinden kan det gå veldig galt, sier brannmester Øyvind Erland i Kristiansandregionen brann og redning.

Det har blåst godt flere steder på Sørlandet det siste døgnet, og selv om det ser ut til å løye litt mot kvelden, er oppfordringen klar:

– Alkohol og store batterier med fyrverkeri er en dårlig kombinasjon. Sammen med vind er det ekstra grunn til å være forsiktig, sier Erland.

Han forteller at de ikke har økt bemanning spesielt for nyttårsaften, men at brannvesenet i forskjellige deler av Agder hjelper hverandre ved behov.

Les også:

Forbereder seg til kvelden

På legevakten i Arendal er det ordinær høytidsbemanning som står klare til å ta imot de typiske nyttårsskadene.

– Det vil kunne være snakk om brannskader, øyenskader og håndskader i forbindelse med fyrverkeri, sier sykepleier Laila Venaas ved legevakten i Arendal.

Legevaktene registrerer alle slike skader som oppstår i forbindelse med fyrverkeri i et skjema fra Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap.

– Tilstede på legevakten vil det være en lege, i tillegg til en såkalt kjørevakt og en bakvakt ved behov. Tre sykepleiere vil også være her, sier Venaas.

Også ved legevakten i Kristiansand er det høytidsbemanning, men avdelingsleder Rolf Jarnes sier at det ikke er så mange som rammes av de typiske nyttårsskadene.

– Mellom tre og fem stykker kommer innom med brann- og eksplosjonsskader, og det er ikke så mange i forhold til det høye antallet besøkende vi har gjennom et døgn, opplyser Jarnes.

Politiet er parat

Lars Hyberg på politivakten i Kristiansand sier politiet har styrket bemanningen for kvelden.

– Rakettbruk og alkohol er hovedårsakene til dette, sier Hyberg.

Selv om brannvesenet har ansvaret for å kontrollere utsalgsstedene for fyrverkeri, sier han at også politiet vil slå ned på eventuell bruk av fyrverkeri med styrepinner.

– Det er absolutt noe vi holder øynene oppe for, det er ikke uten grunn at dette er forbudt, advarer politiet.