NRK Meny
Normal

– Jeg skvetter himmelhøyt hver gang det smeller

Naboer fortviler over støy fra Fjære skytebane i Grimstad. Nå truer kommuneoverlegen med å stenge skytebanen om skytterlaget ikke klarer å redusere støyen.

Aase Marie Sømme

Aase Marie Sømme bor omtrent 40 meter fra skytebanen i Fjære i Grimstad.

Foto: Erik Wiig Andersen / NRK

– Jeg går ikke ut når de skyter. Jeg kan ikke gjøre noe ute, for jeg skvetter himmelhøyt hver gang det smeller, sier Aase Marie Sømme.

Sømme bor bare 40–50 meter fra skytebanen. Hun er en av mange i området som mener at støyen ikke er til å leve med.

Langvarig strid

Striden mellom naboene og Fjære skytterlag har vart i flere år. Saken har blitt behandlet både politisk og hos Fylkesmannen. Ennå har det ikke kommet noen løsning.

Når det er folk på skytebanen, sitter Sømme inne med dører og vinduer godt lukket.

– Jeg har to vinduer som vender mot skytebanen. Hvis jeg lukker vinduene og de to dørene inn til rommene der vinduene er, blir det litt levelig i stua. Å gå ut kan jeg bare glemme, sier hun.

Kan bli stengt

Vegard Vige

Kommunelege Vegard Vige i Grimstad, sier støyen fra skytebanen kan være helseskadelig.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK

Nå har kommuneoverlege Vegard Vige engasjert seg i saken. Han mener støyen kan være helseskadelig. Om det ikke blir gjort noe, kan skytebanen bli stengt.

– Ja, det kan den, bekrefter Vige.

Vige vet ikke om noen andre skytebaner som ligger så nært opp til et boligområde. Han mener at det må gjøres noe med støyen.

– Det kan ikke fortsette slik. Før jeg kan vurdere om vi skal bruke tvangstiltakene som det er mulig å ta i bruk gjennom lovverket, så må vi ha en faktisk kartlegging av lydnivået.

Frist til 20. august

Kommuneoverlegen har gitt skytterlaget frist til 20. august med å gjennomføre støyutredning og å komme med konkrete tiltak for å forbedre forholdene.

– Vi forholder oss til kommunelegen i denne saken. Han har kommet med et pålegg om utrede støyen rundt banen. Det holder vi på med nå, sier styreleder i skytterlaget Trond Peder Kvigshaug.

Imens venter naboene på en løsning.

– Andre sitter ute og griller på den tiden av døgnet, men det kan vi ikke gjøre her. Det er ikke noe gøy å sitte og grille med hørselvern på. Vi får vente til juli. Da tar de ferie, sier Sømme.