Hopp til innhold

– Jeg ønsket både meg og barnet død

I dag arrangeres den lite kjente World Maternal Mental Health Day. Grete Hove ønsker å opprette landsorganisasjon for de med fødselsdepresjon.

Kines barn

Moren til denne lille gutten slet med kraftig fødselsdepresjon.

– Vi er i gang med prosjekt om å prøve få til en landsorganisasjon for oss som har hatt eller har fødselsdepresjon. Dette kommer ett år etter jeg startet en støttegruppe på Facebook, fordi jeg selv så etter informasjon om dette temaet, sier Grete Hove.

Grete Hove

Grete ønsker å bli kvitt tabuet rundt temaet.

Første steg i den prosessen er at hun i dag arrangerer World Maternal Mental Health Day, for første gang i Norge. Om du ser flere innlegg i nyhetsfeeden din om fødselsdepresjon, er dette nettopp derfor. Ålesund-jenta har invitert flere personer til et lukket arrangement der hun oppfordrer dem til å skrive statuser om deres depresjon.

– Vi trenger å gjøre det greit å faktisk kjenne på disse følelsene uten å måtte skamme seg, sier Hove som har dette som hjertesak etter hun selv slet med følelsene rundt det å bli mor.

World Maternal Mental Health Day

Dette er et av bildene som er publisert på Facebook-arrangementet til støttegruppen.

Fikk hjelp etter to år

Flere kvinner har gitt uttrykk for at de setter pris på fokuset rundt diagnosen. Mange som har hatt et tøffere tilfelle enn Hove. En av dem som tok kontakt med NRK for å fortelle sin historie var Kine Nesjan fra Stjørdal.

Hun var først i tvil om hun skulle dele historien sin fordi hun ikke ønsket at barnet hennes skulle føle seg uønsket om han leser dette om 20 år.

– Jeg ønsket både meg og barnet død. Jeg hatet barnet, og følte ikke han var min egen. Jeg følte skam og en sorg over de følelsene jeg hadde. Tross alt det vonde, så visste jeg at jeg var syk. Men klarte ikke å styre tankene og følelsene mine.

Kine Nesjan

– Etter fødsel, da det ble for mye, gikk jeg bare ifra sønnen min og overlot han til faren, sier Nesjan og ønsker mer åpenhet rundt diagnosen.

Hun sier at det hadde betydd veldig mye for henne om det hadde vært en landsforening da hun var på sitt sykeste. Både fordi hun ikke hadde følt seg alene, men også for å få mer informasjon.

– Etter nesten to år med depresjon, fikk jeg endelig den innleggelsen på allmennpsykiatrisk avdeling som jeg hadde etterspurt i lang tid. Jeg var der en måned uten barn, fikk hentet meg inn igjen, og siden har det gått oppover. Barnefaren har vært helt utrolig gjennom hele perioden.

Viktig å få hjelp

Hvert år vil anslagsvis 3000–9000 barselkvinner i Norge være plaget av fødselsdepresjon i varierende grad, melder Folkehelseinstituttet. Hildegunn Sarita Selle, som har psykologpraksis i Kristiansand, sier at det er viktig å få hjelp i et tidlig stadium:

– De mest alvorlige tilfellene kan bli psykotiske. Symptomforløpet er helt likt som ved andre depresjoner, og det kan være en maskering av tidligere traumer.

Til slutt understreker hun at det er ingen motsetninger å være en god mor og det å ha fødselsdepresjon.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Feiret Eid med bønn og kake i Kristiansand 01:53
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 23 1,52 kr
Dyrest kl. 07 2,82 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %