NRK Meny
Normal

– Jeg har fått mange telefoner fra bekymrede asylsøkere

De siste månedene har Monica Strandmyr stått i spissen for hjelpearbeid rettet mot flyktninger. Hun har møtt dem når det har stormet som verst.

Leder av Refugees Welcome to Agder, Monica Strandmyr er gjest i NRK Sørlandets julesending. Her forteller hun litt om hvordan det har vært å jobbe med å hjelpe flyktninger.

Tre unge asylsøkere begynt å kalle henne «mamma». Flyktningene på 6, 16 og 25 år er alle innlosjert på Budget hotell Kristiansand. De er bare noen få av de mange Monica Strandmyr har hjulpet den siste tiden.

– Mange kommer til å bli i landet vårt. Barna skal vokse opp i dette samfunnet. Det er viktig at de blir integrert så fort som mulig, sier hun.

I august var Strandmyr med på å starte opp den frivillige hjelpegruppa «Refugees Welcome to Agder», der hun etter hvert ble leder. Siden da har det gått i ett.

– Skjønner de at det er dette vi har flyktet fra?

Selv om mye av arbeidet har vært av praktisk art, har hun ikke vært redd for å involvere seg personlig.

Når hun får spørsmål om hva hun husker best i året som har gått, er hun ikke i tvil.

– Da det smalt i Paris, sier hun.

Det utløste en strøm av telefoner fra bekymrede asylsøkere. Mange tok kontakt med Strandmyr.

– De hadde mange spørsmål. Hva kommer til å skje nå? Hva tenker det norske folk om oss? Skjønner de at det er disse menneskene vi har flyktet fra?

Ifølge Strandmyr var de også redde for å gå ut.

Da hun dro for å besøke asylsøkerne på hotellet, kunne hun selv merke frykten.

– Ei lita jente som dagen før sprang lykkelig rundt i gangen med en dukkevogn hun hadde fått, satt nå på fanget til bestefaren. Selv om hun ikke skjønte hva som hadde skjedd, så hun like redd ut som den dagen hun kom hit.

Ifølge Strandmyr var det tydelig at jenta at jenta hadde merket de voksnes bekymring. Det tok noen dager før hun smilte igjen.

Budget Hotel

Monica Strandmyr har hatt mye kontakt med asylsøkerne som har blitt innlosjert på Budget Hotel i Kristiansand.

Foto: NRK

– En enorm vilje til å hjelpe

Som leder av Refugees Welcome to Agder har hun bedt om hjelp mange ganger. Den har ikke latt vente på seg.

– Viljen til å hjelpe har vært helt enorm. Hver eneste dag kommer folk med ting vi trenger til flyktningene. Jeg trenger bare å legge ut en melding på Facebook-siden vår, og så står hjelpen på døra. Det er helt fantastisk å oppleve, sier hun.

Monica Strandmyr var gjest i NRK Sørlandets julesending på TV. Se hele sendingen her:

Oppsummering av nyhetsåret 2015 på Agder