– Ingen ulovlig visitasjonsbøyle i ny politistasjon

Politistasjonssjefen i Arendal avviser at det blir bygget noen ulovlig bøyler i den nye politistasjonen som er under oppføring.

Ny politistasjon arendal

Ingen ulovlige visitasjonsbøyler i den nye politistasjonen.

Foto: Illustrasjon: BRG Entreprenør/Filter Arkitekter

Politiet i Drammen fikk en klekkelig bot for å ha lenket fast arrestant til veggen i en metallring i en glattcelle.

Etter dette ble arresttilsynet i Politidirektoratet (POD) spesielt oppmerksom på å se etter de veggfaste metallbøylene på sine inspeksjonsrunder.

Ti andre politistasjoner har fått pålegg om å fjerne metallringene der arrestantene kunne lenkes fast, skriver Dagsavisen tirsdag.

Har ingen ulovlige bøyle

Politidirektoratet ber Agder politidistrikt om å fjerne en bøyle på mottaksrommet, dersom formålet er å lenke fast arrestantene.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Dette gjelder Bodø, Bergen, Trondheim, Ski, Mo i Rana, Narvik, Steinkjer, Skien, Kirkenes og Hamar. Alle er pålagt å fjerne dem av Politidirektoratets
arresttilsyn.

–Visitasjonsbøylen ikke ulovlig

I Arendal bygges det nå en ny politistasjon, og der står det i byggepapirene at det skal lages en visitasjonsbøyle slik at man kan låse fast arrestanter.

Slike bøyler har eksistert i alle år og er ikke ulovlige, presiserer politistasjonssjef Jan Sverre Krogstad.

Leder av arresttilsynet i Politidirektoratet, Gunnar Orskaug, har vært i kontakt med politidistriktet etter oppslaget i Dagsavisen. Han sier at er det noe ulovlig, så må det fjernes.

Vi har snakket med Orskaug og det er ingen ulovlig bøyler hos oss, sier Krogstad

Torturkomiteen

Den europeiske torturkomiteen (CPT) ba om at metallbøyler og andre festeanordninger i veggen ble fjernet fra samtlige norske politiarrest innen 15. desember 2011.

Arresttilsynet oppdaget også at andre politistasjoner hadde metallringer der de kunne lenke arrestantene i inkvireringsrommet, der politiet tar imot arrestantene. Men ikke i Arendal. Der er det bare en visitasjonsbøyle.

Nye politistasjonen i Arendal

Slik vil den nye politistasjonen se ut.

Foto: Filter Arkitekter