– Ingen andre skal definere min livskvalitet

Ingen vet når ALS-sykdommen kommer til å ta fra Oddvar Fredheim taleevnen. Når det skjer vil han fortsatt bestemme hva slags hjelp og behandling som er best for ham.

Oddvar Fredheim

– Min behandling skal være styrt av hva jeg sier gir meg livskvalitet, sier 61-åringen.

For litt over fem år siden ble livet til den aktive barneskolerektoren totalt forandret. Sunnmøringen, som har bodd mesteparten av livet sitt på Sørlandet, fikk sjokkbeskjeden av legene.

Han hadde fått den uhelbredelige nervesykdommen ALS.

– Mange vil nok tenke at et liv på institusjon speiler min livskvalitet, men så lenge jeg lever og kan uttrykke meg vil jeg selv definere min livskvalitet og bestemme hva skal få hjelp.

Lever på overtid

Oddvar Freheim

ALS-syke Oddvar Fredheim håper han selv får bestemme hva slags behandlings som er best for han når sykdommen tar fra han taleevnen.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Ingen vet hvorfor folk får ALS, men sykdommen rammer hardt.

Nervecellene svinner og selv om hastigheten på utviklingen kan variere betydelig, medfører sykdommen utbredte lammelser og død i løpet av få år.

Gjennomsnittlig levetid for ALS-syke er to til fem år. Oddvar Fredheim lever på overtid, men nekter å se mørkt på fremtiden.

Han nyter fortsatt tilværelsen som er ektemann, pappa og bestefar til fem barnebarn, selv om han er lenket til rullestolen.

– Jeg håper så inderlig at jeg skal få være sammen med dem lenge og nyte det samspillet, sier Fredheim.

Forstår at folk velger aktiv dødshjelp

Det siste året har mennesker som har valgt aktiv dødshjelp fått mye oppmerksomhet. NRKs Brennpunkt fulgte Siv Tone Pedersens siste dager før hun fikk legeassistert dødshjelp i Sveits.

Fredheim håper han kan velge hva slags oppfølging og hjelp som er best for ham, slik at han slipper å tenke på muligheten.

– Jeg er i utgangspunktet imot aktiv dødshjelp, men noen ganger er mennesker i en så vanskelig livssituasjon at jeg kan forstå det.

– Når man mister evnen til å snakke og til å puste selv, så kan man jo begynne å lure på meninga med alt. Likevel kommer ikke jeg til å gå den veien, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Oddvar Fredheim