NRK Meny
Normal

– Ikke spis stillehavsøsters ukritisk

Mattilsynet advarer mot å spise stillehavsøsters ukritisk. Den fremmede arten har økt voldsomt i omfang, og flere råd fra havforskere og kokker har gått ut på å plukke tomt for å spise. Det er Mattilsynet kritisk til.

Stillehavsøsters

Selv om det ser fristende ut, kan ikke Mattilsynet garantere at de er fri for gift.

Foto: Heidi Sivertzen-Oksmo/NRK

– Vi kan aldri helt garantere at det er trygt å spise, for vi har ingen tilstrekkelig måling av den, sier direktør for fisk og sjømat i Mattilsynet, Elisabeth Wilmann.

Populære badestrender, blant annet i Arendal, har blitt nærmest invadert av arten, som trives best fra like under vannflaten til 2 meters dyp, ifølge Store Norske Leksikon.

I sommer gikk Mattilsynet ut med informasjon på egne sider om arten, etter stor pågang fra publikum med spørsmål om den er giftig eller ikke.

– Vi ønsker jo at folk skal utnytte matressursene, men vi har et ansvar for at folk ikke blir syke av det, sier Wilmann.

Elisabeth Wilmann

Elisabeth Wilmann anbefaler folk å ta sine forholdsregler. Hun er direktør for fisk og sjømat i Mattilsynet.

Foto: Mattilsynet

Forholdsregler

Hun vil derfor gi noen gode råd om forholdsregler man bør ta dersom man absolutt må spise dem.

  1. Spis nær uttaksstedet der blåskjellvarselet blir gitt.
  2. Følg med på blåskjellvarselet.
  3. Forhør deg om lokale forhold, om det f.eks. er kloakkutslipp i nærheten.
  4. Vær sikker på at vannet er rent.
  5. Vær forsiktig ved sykdom.

Wilmann vil likevel ikke gå ut og advare folk mot å plukke den fremmede arten til eget konsum.

Stillehavsøsters

Stillehavsøstersen kan forekomme i store mengder, gjerne på sandbanker som er populære for badende.

Foto: Havforskningsinstituttet

– Nei, vi har sagt det vi mener er viktig å si, at vi ikke kan garantere at de er trygge. Vi skulle ønske vi visste mer om stillehavsøstersen, sånn at vi kunne ha gitt mer kvalifiserte råd, men det kan vi ikke, sier hun.

En som ikke er bekymret i samme grad, men tvert imot mener stillehavsøstersen er vel verdt å spise, er kokk og restauranteier Trond Moi.

Han bruker stadig denne invaderende arten på matfatet. Til stort hell.

– Det er jo på en måte synd at den invaderer strendene langs kysten, men for meg er den en delikatesse, sier han.

Trond Moi kritisk

Han er kritisk til Mattilsynets tilbakeholdne holdning når det gjelder å sanke den med tanke på bordets gleder.

Trond Moi

Kokk og restauranteier Trond Moi går gjerne i fjæra for å plukke stillehavsøsters.

Foto: Line Oftedal Pedersen / NRK

– Det finnes jo ikke noe varslingssystem for kamskjell eller annen østers, heller. Jeg kan ikke skjønne at det skal være noe verre enn å spise blåskjell ifølge blåskjellvarselet, mener han.

Senest denne uka gikk fylkets miljøvernmyndigheter ut med løfter om dugnadspenger til lag og foreninger som vil fjerne østersen fra strender og poller langs sørlandskysten, med tanke på destruksjon. Det er Wilmann positiv til.

– Det synes jeg er en bra plan, for å løse et stort problem, sier hun.

Tips til helgen

Trond Moi har forøvrig et par tips til hobbygourmetene blant oss som vil trosse Mattilsynets anbefalinger.

Det ene går ut på å spise stillehavsøstersen rå, bare krydret med en blanding av finhakket sjalottløk og fransk vineddik på toppen.

Eller gratinere skjell med en ostesaus av parmesan eller blåmuggost før man griller dem lett på grillen eller under stekeovnsgrillen.

Stillehavsøsters

Rå stillehavsøsters er en delikatesse for mange, men uten sikre giftvarsler eller kunnskap om lokale forhold, kan det være risikofylt å innta disse, mener Mattilsynet.

Foto: Leif Dalen/NRK