– Edvardsen har vært uklok

Redaktør i avisa Dagen, Vebjørn Selbekk, er langt fra overrasket over giverflukten fra Troens Bevis. Han mener Rune Edvardsen har vært uklok.

Vebjørn Selbekk

Vebjørn Selbekk er redaktør i den kristne avisen Dagen. Han mener det var uklokt av Rune Edvardsen å delt aktivt i valgkampen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

300–400 støttepartnere har vendt organisasjonen ryggen etter at Rune Edvardsen blant annet stilte opp i helsides reklamer for Arbeiderpartiet, ifølge organisasjonen selv.

Edvardsen har stilt sin stilling til disposisjon og det er ikke første gang han beklager at han har flagget sin partitilhørighet, men nå går Troens Bevis så langt at de i en pressemelding ber giverne om tilgivelse og trygler om at de kommer tilbake.

– Ikke overrasket

Redaktør Vebjørn Selbekk i avisen Dagen sier dette er trist for Edvardsen, men han er ikke overrasket over flukten.

– Hvis du knytter merkevaren din, enten det er en misjonsorganisasjon eller bedrift, til noe så omstridt som partivalg, så er det klart at det kan få skadevirkninger som dette, sier Selbekk.

Men hadde han gått ut og støttet KrF så hadde det vel ikke blitt så mye bråk?

– Nei, ikke like omstridt, men Edvardsen har jo ikke bare støttet et parti, men vært med i valgkampen og i valgannonser og da kommer det i en helt annen divisjon, sier Selbekk.

Rune Edvardsen

Rune Edvardsen er nå i Kongo og er utilgjengelig for kommentar. Dette bildet er fra et av hans besøk i landet i 2011.

– Bra med åpenhet

Redaktøren mener man ikke kan skille mellom privatperson og leder når man er i en så stor organisasjon, men at han respekterer åpenheten.

– Jeg synes det er flott at han er åpen med hva han stemmer, og jeg håper giverne vil akseptere det, men det å delta i en valgkamp var nok å ta det for langt for mange, sier Selbekk.

Uklokt å stille opp med Friele

– Det å stille opp i valgkampannonser med homoaktivisten Kim Friele var nok uklokt. Det har de nok tatt lærdom av nå og derfor sendt ut denne pressemeldingen, legger han til.

Men selv om han skulle være forkjempere for homofile eller annet som skulle stride med et konservativt syn, bør han ikke få lov til det, om det er viktige saker for han?

– Joda, jeg hilser åpenheten velkommen, men det er ikke vanlig at ledere i store bedrifter tar et politisk standpunkt i en valgkamp, mener Selbekk.

– Ikke tull med merkevaren!

Selbekk mener man skal være veldig forsiktig med Troens Bevis som merkevare.

– Fra et bedriftsøkonomisk ståsted er dette veldig enkelt. Man tuller ikke med merkevaren sin, sier Selbekk.

Trod du giverne kommer tilbake?

Det håper jeg og tror jeg. Rune Edvardsen er en spennende leder for Kristen-Norge, sier Dagen-redaktøren.

– Om du hadde gjort som Edvardsen så hadde selv mistet mange lesere?

Ja, det blir et brudd på vår politiske holdning og det er ingen hemmelighet at vi er for en borgerlig regjering. På lederplass kan vi aldri støtte en annen regjering, men i redaksjonen er det ulike politiske syn, sier Selbekk.

– Vi er overrasket

Rune Edvardsen er i skrivende stund i Kongo og for tiden utilgjengelig for kommentar, men styreleder i Troens Bevis sier Edvardsen er enig med Selbekk i at han har opptrådt uklokt.

– Hele styret og Rune Edvardsen er svært overrasket over tallene og synes dette er trist. Vi kan ikke forstå dette annerledes enn at det har med det politiske utspillet å gjøre. Edvardsen har selv sagt at han har gjort noe uklokt og lover å ikke gjøre noe lignende igjen, sier styreleder Sten Sørensen.

Sørensen sier det er bra med samfunnsengasjement, men stiller seg spørsmålet om ledere skal ha det.

– Det kan bli kontroversielt og tappende. Er man leder, så er man leder 24 timer i døgnet, sier Sørensen.

KrF ville ikke ha vært et problem

– Det er poeng at en støtte til KrF ikke ville blitt like omdiskutert. Mange ser Arbeiderpartiet som et parti som har demontert det kristne samfunnet. Det er et parti som mange har problemer med, sier Sørensen.

Arbeiderpartiet vil ikke kommentere saken.

Vil dere nå ha egne retningslinjer på dette?

– Vi har aldri hatt det, for det har jo ikke vært noe problem, kanskje vi evaluerer dette i etterkant sier Sørensen.

– Hvor stor del av økonomien deres utgjør disse 300–400 giverne?

– Vi har mistet cirka 5–6 prosent av giverne, sier Sørensen.