– Ikke forberedt på hva som venter i vrakene

Danske og tyske dykkeren er tiltrukket av skipsvrak langs sørlandskysten. Mange utsetter seg for stor fare.

Dykkerulykke Grønningen

En dansk mann i 50-åra omkom etter dykkerulykke ved Grønningen fyr i Kristiansand.

Det mener dykkerveteran Bjarte Vestøl som har flere hundre dykk på vraket Seattle utenfor Kristiansand.

– Det er kjempetrist at det skjer igjen, men jeg mener at mange dykkere ikke er godt nok forberedt på hva som venter dem i disse vrakene, sier Bjarte Vestøl.

Vrakene er tiltrekkende

I sær danske og tyske dykkere kommer til Sørlandet, fordi de ønsker å dykke i skipsvrakene som ansees som attraktive dykkerdestinasjoner.

– Vi har vrak fra andre verdenskrig i havet rundt Kristiansand som dansker og tyskere synes er spesielt interessante, men mange er ikke flinke nok til å håndtere forholdene i havet, sier Vestøl.

Bjarte Vestøl om fare ved dykking

Den femte dykkerulykken skjedde søndag ettermiddag ved Grønningen fyr i Kristiansand. Mandag morgen bekreftet politiet i Agder at en dansk statsborger er død. Mannen kom fra Middelfart på Fyn i Danmark.

Årsaken til ulykken er foreløpig ukjent. Politiet har uttalt at de skal etterforske hendelsen i håp om å finne svar.

– Det vil skje ulykker

Vestøl forteller at områdene rundt Kristiansand ikke er spesielt krevende å dykke i dersom man har nødvendig erfaring.

– Kan vrakene være farlige?

– Nei, til tross for at noen av vrakene som stammer fra krigen begynner å falle sammen, så er det utøver-siden vi må begynne med. Dykkerne må vite bedre enn å gå dypt når de ikke kan nødprosedyrene, for det vil skje ulykker, sier han.

Populære Seattle

Seattle-vraket ligger like ved Kristiansand sentrum, og tiltrekker seg mange. Også området rundt Grønningen fyr er et populært dykkeområdet. På sørsida av fyret ligger vraket av D/S «Bjarke».

Vestøl understreker at dykkere ikke må forsøke å trenge inn i vrakene, det er for farlig.

– Vrakene er ustabile, men ellers kan du fint dykke på Seattle, dersom du holder deg litt unna vraket. sier han. På Grønningen er det fine dykk fra fem-seks meter og det skal være trygt dersom du tar dine forbehold, avslutter Vestøl.