NRK Meny
Normal

Skaara til NRK: – Ikke aktuelt med israelstur nå

Gruppeleder for KrF i Kristiansand, Grete Kvelland Skaara, sier det per nå ikke er aktuelt med ny tur til Israel for å hjelpe hæren. I dag slo justisministeren fast at turen var lovlig.

Kvelland Skaara

Gruppeleder for KrF i Kristiansand, Grete Kvelland Skaara, har lov til å reise frivillig for å hjelpe Israels hær.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

I oktober i år dro KrF-politikeren til Israel for å hjelpe den israelske hæren frivillig. Skaara var iført et uniformslignende plagg. Flere har vært kritiske til turen som Skaara foretok i privat regi.

Blant kritikerne er Arbeiderpartiets Freddy de Ruiter som ba justisministeren redegjøre for lovligheten av å dra til Israel og jobbe frivillig for hæren.

Ministeren mener det ikke er ulovlig å jobbe frivillig for den Israelske hær slik Skaara har gjort.

– Jeg er glad for at justisministeren enda en gang slår fast at dette ikke er ulovlig. At det er lov å drive med den type hjelpearbeid, sier Skaara til NRK.

Ifølge Fædrelandsvennen var Skaraa med i den frivillige delen av hæren. Der bærer de ikke våpen eller deltar i konflikter.

Les også: Ikke klokt å fortsette med slike reiser.

Ingen planer om ny tur

Gruppelederen for KrF i Kristiansand har ingen planer om en ny tur nå. Hun mener debatten er en storm i et vannglass siden spørsmålet om å jobbe frivillig for Israels hær har vært diskutert politisk tidligere.

– Kommer du til å fortsette med turene?

– Det har jeg ingen planer om nå, sier Skaara.

– Hva med turer i framtiden?

– Sånn som det er per i dag, er det ikke aktuelt. Jeg har ingen planer om dette nå. Jeg har hatt min tur og gitt mitt bidrag, og har ingen planer framover, sier Skaara.

Ikke ulovlig

Flere medier melder onsdag at justisminister Anders Anundsen mener norsk lov ikke inneholder forbud mot verken å reise ut for å delta som hjelpearbeider, eller å verve seg til tjeneste for en annen stats forsvar.

Men en ny lov er ute på høring. Den vil kunne føre til at det blir kriminelt å delta i væpnede konflikter.

Stortingsrepresentant fra Aust-Agder Arbeiderparti, Freddy de Ruiter, stilte spørsmål om lovligheten ved Skaaras reise til justisministeren i spørretimen. Han ser at loven tillater å jobbe for den Israelske hæren i dag.

Freddy de Ruiter

Freddy de Ruiter ønsker en ny lov velkommen.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK

– Jeg ser at jussen åpner for dette i dag. Nå skal vi ha et nytt lovverk på plass om dette og saken har vært ute på høring. Den skal snart behandles i Stortinget. Vi må da diskutere grenseoppgangene, sier de Ruiter til NRK.

Han mener at regelverket må strammes inn slik at man ikke kan delta frivillig i en væpnet konflikt.

De Ruiter ønsker nå debatten om israelsreiser velkommen.