Mener Spania rundt-vraking kan ha styrket Hushovds VM-sjanser

Thor Hushovds trener gikk kraftig ut mot vrakingen av Thor Hushovd fra Spania rundt, som skulle være nordmannens hovedoppkjøring til sykkel-VM i Danmark neste helg. Men når verdensmesterskapet nærmer seg mener Atle Kvålsvoll at det var like greit at det ble som det ble.

Atle Kvålsvoll

Atle Kvålsvoll er optimistisk før sykkel-VM, som sendes på NRK. (Arkivfoto)

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

– Spania rundt viste seg å være ekstremt hardt i år med veldig mye varme, så det har tappet en god del av dem som var med pluss at det også var en del velt. Totalt sett tror jeg han (Hushovd) kommer veldig godt ut av det opplegget som har vært, sier Kvålsvoll til NRK.no.

– Har fått en veldig god oppkjøring

Det vakte oppsikt i sykkelmiljøet da den regjerende verdensmesteren ble vraket til Spania rundt etter overgangen fra Garmin-Cervelo til BMC.

I stedet ble det med åttedagers-rittet Tour of Britain som avsluttes denne helgen.

Men en drøy uke før Hushovd skal forsvare regnbuetrøya i København mener sørlendingens trener at det er grunn til optimisme.

– Han har fått en veldig god oppkjøring. Det var viktig å få England rundt nå på slutten for å få farten i kroppen og konkurransefeelingen. Totalt sett så har det vært bra, så får vi se om en ukes tid om det holder til å kjempe helt i toppen, sier Kvålsvoll.

Kom seg fort etter forkjølelse

Hushovd slet med forkjølelse i begynnelsen av Tour of Britain og ble satt på en tredagers penicilin-kur, men kom seg raskt fra sykdommen og gikk helt til topps på den fjerde etappen, mens det i etappene frem mot lørdagens sjuende også har gått greit for nordmannen.

Kvålsvoll mener 33-årige Hushovds rutine er en fordel også når sykdommen slår til.

– Han blir ikke stresset men bruker heller den tiden han trenger for å bli hundre prosent frisk. Han kjenner seg selv så godt at han klarer å ta de småjusteringene som er nødvendig, i en situasjon der flere utøvere kan bli stresset, sier Kvålsvoll.

Tour of Britain avsluttes søndag og frem mot det NRK-sendte landeveisrittet i VM skal Hushovd lade opp med et par tøffe treningsdager og ellers mest restitusjon den siste uka.

Thor Hushovd (t.h.) sammen med Steffen Kjærgaard og Atle Kvålsvoll

For et år siden kunne Atle Kvålsvoll og sportssef i sykkelforbundet, Steffen Kjærgård, juble da Thor Hushovd ble første norske mannlige syklist som kunne kalle seg verdensmester i landeveissykling etter bragden i Melbourne. (Arkivfoto)

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Tror det blir hardkjør

Når alvoret begynner neste søndag tror treneren at Grimstad-syklistens sjanser er størst om han skulle komme av gårde i et større brudd som gjør opp om seieren, eller det kanskje mer sannsynlige - at hovedfeltet tynnes ut såpass at de aller største spurtkanone enten har falt av eller har sure bein før spurten.

– Uansett er løpet såpass langt at mange vil være sliten når spurten starter og spurten er tung, så der er det ikke absolutt at det er den raskeste som kommer til å gå først over streken, men den som har kombinasjonen med å ha igjen mest krefter og har en "punch-spurt", for det er en ganske tung spurt, sier Hushovds mangeårige trener, som mener løypa passer Hushovd bra - om enn ikke så perfekt som fjorårets som var noe hardere.

– Hushovd sterkest av de norske

Edvald Boasson Hagen

Edvald Boasson Hagen har ladet opp med forskjellige endagsritt og harde økter hjemme i Norge inn mot VM. (Arkivfoto)

Foto: Laurent Rebours / Ap

I tillegg til Hushovd har Norge et annet sterkt VM-kort i Edvald Boasson Hagen, som utfyller den norske forsendelsen til landeveisrittet sammen med Gabriel Rasch og Kurt Asle Arvesen som i utgangspunktet er tiltenkt hjelperytterroller.

Om det skal kjøres spesielt for den ene fremfor den andre av de to norske kanonene, som har en delt kapteinsrolle, avgjøres trolig underveis i løpet.

Kvålsvoll har imidlertid en klar oppfatning av hvem som er Norges sterkeste kort.

– Thor er regjerende verdensmester og har vist at han klarer å stå distansen på klassikerne og de lange løpene. Så sånn sett så er nok han den som i hvertfall i utgangspunktet har igjen mest på slutten, sier Kvålsvoll, som i tillegg til de "klassiske" tipsene som Gilbert og Cavendish tror slovaken Peter Sagan kan slå til i VM.

Frykter jokere

Peter Sagan

Peter Sagan forsvarer Slovakias ære under VM.

Foto: Eric Gaillard / Scanpix/Reuters

Sagan imponerte med to etappeseiere i Spania rundt.

– Det er et veldig åpent VM der det ikke nødvendigvis er de råeste spurterne som avgjør seg i mellom. Det kan gå et brudd med jokere, og da er det utrolig mange som er gode nok til å vinne et VM i dette startfeltet, mener Atle Kvålsvoll.