– Hopp i sjøen, hopp i sjøen, hopp i sjøen

Et kamera montert på redningsskøyta «Ægir» viser de dramatiske minuttene da skøyta med mannskapet ombord ble tatt av en kjempebølge og gikk rundt.

Et kamera montert på redningsskøyta «Ægir» viser de dramatiske minuttene da skøyta med mannskapet ombord ble tatt av en kjempebølge og gikk rundt.

Redningsselskapets video fra et fastmontert kamera om bord i redningsskøyta «Ægir». Her kan du også høre lydloggen fra dramaet.

– Jeg opplevde det like dramatisk som det høres ut. Men jeg føler vi hadde kontroll på situasjonen, og det var ingen panikk, sier kaptein på RS «Ægir», Thor Hugo Johansen til NRK.

Thor Hugo Johansen

Thor Hugo Johansen var kaptein på redningsskøyta «Ægir».

Foto: NRK

Torsdag 29. september dro redningsskøyta Ægir ut til Lista for å redde en person som falt på sjøen fra en molo i det dårlige været.

I de opptil ti meter høye bølgene måtte redningsmannskapet selv kjempe for livet, da Ægir ble tatt av en bølge og gikk rundt to ganger.

Voldsomme krefter

Bilder tatt fra et kamera montert på redningsskøyta viser de voldsomme kreftene i havet like før Ægir blir kastet rundt av bølgene.

I det båten går rundt går videoen i svart.

– Så lenge vi var inne i styrhuset følte vi oss trygge. Jeg var litt spent på om det ville komme store bølger som tippet båten rundt igjen når vi skulle gå ut, sier han.

I lydloggen fra de dramatiske minuttene hører vi at Ægir sender ut mayday-varsel. Hovedredningssentralen forstår at noe er galt når de spør «Ægir, hva har skjedd?».

Svaret fra Ægir er: «Vi har gått rundt her. Det er totalhavari».

RS Ægir

Redningsskøyta Ægir drev inn mot land og strandet på Storestranda, like ved Marka skytefelt på Lista etter at den hadde gått rundt to ganger.

Foto: Per-Kåre Sandbakk/NRK

Bedt om å hoppe i sjøen

I mørket får etter hvert mannskapet på tre beskjed om å kaste seg på sjøen med overlevelsesdrakter, og de blir reddet av et helikopter fra 330-skvadronen.

– Jeg hadde ingen betenkeligheter med å kaste meg i sjøen. Jeg har vært dykker i Redningsselskapet i 40 år og har vært ute for dramatiske situasjoner med dykking. I vannet føler jeg at jeg har rimelig bra kontroll, sier Johansen.

– Så visste jeg at helikopteret var over oss. Det var jo bare snakk om noen få minutter i vannet, sier han.

– Alle viste tommel opp

Redningsskøyta havner i fjæresteinene på Lista, mens mannskapet blir fløyet til Stavanger der de fikk hvile ut etter den dramatiske kvelden.

Thor Hugo Johansen var den første som ble heist opp i helikopteret.

– Da sistemann var oppe i helikopteret var det tommelen opp. Det var så mye støy fra helikopteret at det ikke var mulig å prate. Men alle viste tommel opp for å vise at vi hadde det greit, sier han.

– Ble du skremt av hendelsen?

– Jeg føler kroppen er nokså avspent. Spørsmålet er hvordan jeg reagerer når jeg kommer ut for dårlig vær igjen. Det må prøves før vi får svar på det, sier han.

NETT-TV: Måtte kjempe for livet

Thor Hugo Johansen er mannskap på redningsskøyta Ægir.